Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
779548_0001.png
779548_0002.png
779548_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
22. december 2009Politikontoret2009-150-1418LBN43484
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 66 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. oktober 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lene Espersenfg. justitsminister/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 66 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”På baggrund af oplysningerne om planerne om terrorangrebmod bl.a. Jyllands-Posten bedes ministeren vurdere, om derpå den baggrund er det tilstrækkelige lovgrundlag i Danmark,om myndighederne har de nødvendige ressourcer, om samar-bejdet med andre landes efterretningstjenester er tilfredsstil-lende samt hvilke konsekvenser det endvidere har, at trus-selsniveauet øges i den sammenhæng?”

Svar:

Regeringen er meget opmærksom på, at Politiets Efterretningstjeneste ogandre relevante myndigheder sikres tilstrækkelige ressourcer samt allerelevante redskaber i indsatsen for at beskytte Danmark mod terror.Regeringen har løbende tilført ressourcer til Politiets Efterretningstjene-ste med henblik på at styrke indsatsen mod terror, herunder senest i for-bindelse med finanslovsaftalen for 2010, hvor regeringen sammen medDansk Folkeparti har afsat 20 mio. kr. til investeringer i tidssvarende sy-stemer, bl.a. inden for områderne observation, sporing og aflytning samttil opgradering af den nuværende tekniske understøttelse.Justitsministeriet vurderer endvidere løbende i samarbejde med PolitietsEfterretningstjeneste behovet for nye tiltag på området for terrorbekæm-pelse.Det kan i den forbindelse oplyses, at der – som tilkendegivet i bemærk-ningerne til lovforslaget vedrørende antiterrorpakke II fra 2006 (L 217) –senere i denne folketingssamling vil blive givet en orientering til Folke-tingets Retsudvalg om erfaringerne med reglerne i antiterrorpakke II.Med hensyn til antiterrorpakke I fra 2002 bemærkes, at den på væsentligepunkter gennemfører en række internationale konventioner, som Dan-mark har tilsluttet sig, og hvor de gennemførte regler således skal ses isammenhæng med Danmarks internationale forpligtelser vedrørende ter-rorbekæmpelse. Den ovennævnte redegørelse til Folketingets Retsudvalgvil imidlertid også i relevant omfang omfatte erfaringerne med de regler,som blev gennemført i forbindelse med antiterrorpakke I, herunder bl.a.ændringerne af straffelovens terrorbestemmelser og visse af de efter-forskningsmuligheder, som blev indført i 2002.
2
I forhold til samarbejdet med andre landes efterretningstjenester kan detoplyses, at Politiets Efterretningstjeneste har et tæt og løbende samarbej-de med udenlandske samarbejdspartnere, både generelt for at følge trus-selsbilledet og operativt i forbindelse med efterforskningen af konkretesager. Sagen, der henvises til i spørgsmålet, illustrerer i høj grad, hvorgodt dette samarbejde fungerer.Særligt hvad angår den konkrete sag, som der henvises til i spørgsmålet,bemærkes det, at Politiets Efterretningstjeneste ikke har fundet anledningtil på den baggrund at hæve trusselsniveauet.
3