Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
808797_0001.png
808797_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
5. marts 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1625JEE42879
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 651 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. februar 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 651 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 27. januar2010 fra BoPaM vedrørende mishandling af børn, jf. REUalm. del - bilag 306.”

Svar:

Henvendelsen angår en række forhold af navnlig socialpolitisk karaktervedrørende indsatsen over for voldsramte/voldstruede børn. På den bag-grund har Justitsministeriet til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet en udtalelse fra Socialministeriet, der har oplyst følgende:”Satspuljepartierne indgik i efteråret 2009 aftale om en styr-kelse af indsatsen over for udsatte børn og unge (Barnets Re-form). På den baggrund vil der i marts 2010 blive fremsatlovforslag om Barnets Reform, som har til formål at styrkeindsatsen over for udsatte børn og unge – herunder børn derer i risiko for at blive udsat for vold eller overgreb.Det er i forbindelse med Barnets Reform blevet aftalt at tyde-liggøre den udvidede underretningspligt, således at det frem-går tydeligt, at offentlige ansatte har pligt til at underrettekommunen i tilfælde af mistanke om vold eller andre over-greb i hjemmet. Dette vil også gælde f.eks. sundhedsplejer-sker og læger på skadestuer, der måtte få mistanke om disseforhold. Underretningen skal foretages, når der er grund til atantage, at et barn har behov for særlig støtte.Socialministeriet har desuden iværksat flere forskellige initia-tiver, der har til hensigt at hjælpe børnene og de unge, når deer blevet udsat for vold. Bl.a. har ministeriet støttet projektet”Støtte og behandling til kvinder i voldsramte familier” med31 mio. kr., hvor formålet er at kvalificere kommunernesstøtte og behandling af børn og mødre i voldsramte familier.Socialministeriet har desuden siden 2005 udviklet og støttetforberedende forældrekurser, som er blevet afholdt i flerekommuner under betegnelsen ”Klar til barn”. Hensigten er atforberede kommende forældre på forældrerollen for at fore-bygge og mindske risikoen for, at forældrene griber til voldog mishandling af deres børn. Den primære målgruppe er ud-satte forældre, hvor der kan være risiko for, at de vil reagerevoldeligt over for deres børn.Endelig har ministeriet igangsat en undersøgelse af vold modbørn. Undersøgelsen har til formål at give et billede af om-fanget og karakteren af fysisk vold mod børn og unge, herun-der virkninger af vold mod børn og unge. Når resultatet afundersøgelsen foreligger, vil det blive vurderet, hvad der kanvære behov for af initiativer på området.”2