Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
815351_0001.png
815351_0002.png
815351_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
18. marts 2010Lovafdelingen2010-792-1211BBO41374
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 648 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. februar 2010.
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 648 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen omdelt på REUalm. del - bilag 304 og herunder redegøre for hvordan man ien sag som denne, kan sikre at man hurtigt kan varetage bør-nenes interesser, både i forhold til forældremyndighedssagenog i forhold til sagen om det påståede sexuelle overgreb.”

Svar:

Henvendelsen omhandler en konkret sag om forældremyndighed i et til-fælde, hvor moren til to børn er afgået ved døden. Det fremgår af hen-vendelsen, at såvel den biologiske far som morens efterlevende ægtefæl-le, som børnene bor hos, har søgt om forældremyndigheden over børne-ne.Justitsministeriet finder det rigtigst ikke at kommentere den konkrete sagnærmere, men kan generelt oplyse, at forældreansvarsloven indeholderregler om forældremyndighed i tilfælde af en forælders død.Har forældre fælles forældremyndighed, og dør den ene forælder, følgerdet således af lovens § 15, stk. 1, at forældremyndigheden forbliver hosden anden. Har barnet ved dødsfaldet ikke bopæl hos den længstlevendeforælder, kan en anden i forbindelse med dødsfaldet anmode om at fåforældremyndigheden. En sådan anmodning kan kun imødekommes, hvishensynet til, hvad der er bedst for barnet, taler imod, at forældremyndig-heden forbliver hos den længstlevende.Har en forælder forældremyndigheden alene, og afgår denne ved døden,bestemmes det, under hensyn til, hvad der er bedst for barnet, hvem derskal have forældremyndigheden, jf. lovens § 15, stk. 2. Anmoder en ef-terlevende forælder om forældremyndigheden, imødekommes anmod-ningen, medmindre hensynet til, hvad der er bedst for barnet, taler imoddet. Den efterlevende forælder har således en fortrinsstilling i en sådanforældremyndighedssag, men der skal altid foretages en konkret og indi-viduel vurdering af, hvad der er bedst for barnet, når der træffes en afgø-relse om, hvem der skal have forældremyndigheden.Efter lovens § 16 kan indehavere af forældremyndigheden tilkendegive,hvem der efter deres død bør have tillagt forældremyndigheden. Tilken-degivelsen følges, medmindre det antages, at dette ikke er bedst for bar-
2
net. Den længstlevendes fortrinsstilling efter § 15 gælder dog uanset enmodsat tilkendegivelse.Det er statsforvaltningen, der træffer afgørelse i sager, hvor forældre-myndighedsindehaveren dør, og barnet dermed står uden forældremyn-dighedsindehaver. Kommunen kan i forbindelse med en sådan sag med-virke i forhold til udpegning af en ny forældremyndighedsindehaver.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet et bidrag fra Soci-alministeriet, som har oplyst følgende:”I situationer, hvor der ikke er nogen forældremyndighedsindehaver,skal kommunalbestyrelsen i fornødent omfang medvirke til, at derudpeges en egnet indehaver af forældremyndigheden, jf. servicelo-ven § 57. Det indebærer blandt andet, at kommunen må være op-mærksom på, om der er behov for at bede statsforvaltningen om at fåudpeget en midlertidig indehaver af forældremyndigheden og even-tuelt komme med forslag til en egnet forældremyndighedsindeha-ver.”Justitsministeriet kan henholde sig til Socialministeriets besvarelse ogsupplerende oplyse, at statsforvaltningen har mulighed for at træffe enmidlertidig afgørelse om forældremyndighed efter forældreansvarslovens§ 26 under en sag om forældremyndighed efter § 15. På denne måde kandet sikres, at der også under sagen er en forældremyndighedsindehaver,der kan varetage barnets interesser.Justitsministeriet kan endelig oplyse, at det følger af forvaltningslovensregler om aktindsigt, at man som part i en sag har ret til at få indsigt i sa-gens dokumenter. Det følger således af § 9 i forvaltningsloven, at den,der er part i en sag, hvori der er eller vil blive truffet afgørelse af en for-valtningsmyndighed, kan forlange at blive gjort bekendt med sagens do-kumenter. I en sag om forældremyndighed efter forældreansvarslovens §15, stk. 2, er såvel den efterlevende forælder som andre, der søger omforældremyndigheden over et barn, parter i sagen.
3