Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
809763_0001.png
809763_0002.png
809763_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
8. marts 2010Dyrevelfærdskontoret2010-150-1624MJO41694
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 647 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. februar 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 647 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra DanskBoerboel Klub vedrørende delbetænkning om farlige hunde,jf. REU alm. del – bilag 300.

Svar:

1.

Dansk Boerboel Klub har rettet henvendelse til Folketingets Retsud-valg vedrørende hunderacen boerboel, der er en af de hunde, som ifølgeJustitsministeriets Udvalg om hunde ville kunne omfattes af et forbudmod besiddelse og avl af farlige hunde.Dansk Boerboel Klub har i den forbindelse bl.a. anført, at hunde af racenboerboel aldrig har været brugt til eller avlet som kamphund. Ifølge for-eningen er hunden en gårdhund af mastiff-typen, som er avlet til at passepå mennesker og dyr uden at være aggressiv.

2.

Justitsministeriet nedsatte den 13. marts 2009 et udvalg om hunde, derbl.a. fik til opgave at overveje behovet for yderligere tiltag i forhold tilhunde, der kan være farlige for deres omgivelser. Udvalget består bl.a. afrepræsentanter for Dansk Kennel Klub, Danmarks civile Hundeførerfor-ening, Dyrenes Beskyttelse, Dyreværnsrådet og Den Danske Dyrlæge-forening.Udvalget om hunde afgav den 20. januar 2010 en delbetænkning om far-lige hunde. Det fremgår af betænkningen, at udvalget har overvejet mu-ligheden for at indføre et forbud mod hold af visse hunderacer og kryds-ninger, hvori disse racer indgår.Udvalget finder, at hvis der indføres et sådant forbud, ville det kunne om-fatte 13 eller 14 nærmere angivne hunderacer, herunder boerboel, samtkrydsninger, hvori disse racer indgår.Som begrundelse for, hvilke racer der forslås omfattet, anfører udvalgetfølgende, jf. delbetænkningens side 101:”Udvalget har ikke noget sikkert statistisk ellererfaringsmæssigt grundlag for at pege på, at et eventueltforbud bør omfatte enten flere eller færre hunderacer, der kansiges at tilhøre gruppen af kamp- og muskelhunde, end defem hunderacer, der er forbudt i Norge. Skulle et forbudomfatte alle de hunde, som i almindelighed anses som kamp-2
eller muskelhunde, og som findes i Danmark, kunne detimidlertid overvejes yderligere at medtage staffordshire bullterrier, amerikansk bulldog og boerboel. Endvidere kunne detovervejes, om racerne kangal, centralasiatisk ovtcharka,kaukasisk ovtcharka, sydrussisk ovtcharka, sarplaninac ogtornjak inden for gruppen af hyrde- og vagthunde fra Syd- ogØsteuropa samt Asien burde medtages for at forebygge, at debliver næste generation af farlige hunde i Danmark.”Jeg agter i slutningen af denne måned at fremsætte forslag til ændring afhundeloven. Lovforslaget, der i vidt omfang vil være baseret på den mo-del, som er beskrevet i hundeudvalgets betænkning, forventes at indehol-de et forbud mod en række hunderacer, herunder racen boerboel.
3