Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
801278_0001.png
801278_0002.png
801278_0003.png
801278_0004.png
801278_0005.png
801278_0006.png
801278_0007.png
801278_0008.png
801278_0009.png
801278_0010.png
801278_0011.png
801278_0012.png
801278_0013.png
801278_0014.png
TALEPAPIRDet talte ord gælderTilhørerkreds:Anledning:Taletid:Tid og sted:Dok nr.:Folketingets RestudvalgSamrådsspørgsmål Z, Æ og ØCa. 12 min.10. februar 2010, kl. 10.30, lokale 1-117180851
Spm. Z:Hvordan vil ministrene sikre at anholdte og tiltalte, der er sindslidende, der skalmentalundersøges, får foretaget undersøgelsen indenfor den 6 ugers frist, der er besluttet mellemJustitsministeriet og de Retspsykiatriske afdelinger. I den forbindelse bedes redegjort for, hvilkenminister, der har ansvaret for disse undersøgelser og hvad ministrene vil gøre for, at dissementalundersøgelser ikke falder ned mellem ministrenes ansvarsområder?Spm. Æ:Hvordan vil ministrene sikre, at sindslidende, der bliver varetægtsfængslede i en arrest ellerløsladt fra arresten får de nødvendige psykiatriske behandlingstilbud?Spm. Ø:Hvilke samfundsmæssige og sundhedsmæssige konsekvenser mener ministrene denmanglende behandling og de lange ventetider giver?
2

[

INDLEDNING]Tak for denne lejlighed til sammen med justitsministeren at sætte fokus påmentalundersøgelser og behandling til psykisk syge varetægtsfængslede.Jeg vil i min besvarelse af de tre spørgsmål supplere min kollega,justitsministerens besvarelse. Jeg vil selvfølgelig tage udgangspunkt i mitansvarsområde og i reglerne på sundhedsområdet. Det vil nok ikke være muligthelt at undgå gentagelser. Det håber jeg, udvalget vil bære over med.
3
[MENTALUNDERSØGELSER]Jeg vil starte med spørgsmålet om mentalundersøgelser. Og her vil jeg lægge udmed kort at ridse op, hvilke forpligtelser regionerne har i forhold til udførelse afmentalundersøgelser.Mentalundersøgelser kan foregå enten ambulant eller under indlæggelse påpsykiatrisk afdeling.Lov om retspsykiatrisk behandling fastlægger regionernes pligt til at varetageretspsykiatriske opgaver i forhold til anklagemyndighederne.Regionerne har pligt til at modtage personer, der efter retskendelse skalindlæggestil mentalundersøgelse på psykiatrisk afdeling. Det fremgår af loven.
4
Med hensyn tilambulantementalundersøgelser er der ikke i lovgivningen påsamme måde en pligt for regionerne til at modtage patienter tilmentalundersøgelse. De ambulante mentalundersøgelser udføres af forskelligeretspsykiatriskeafdelingerogretspsykiaterekonsulentbasisfor
Justitsministeriet eller anklagemyndigheden.Som justitsministeren netop har fortalt, har Justitsministeriet en aftale med treregioner om udførelse af mentalundersøgelser. Aftalen er fra 2001. Derudoverhar flere politikredse lokale aftaler med psykiatriske afdelinger ogprivatpraktiserende psykiatere.
5
Jeg har inden for de sidste par dage besvaret 4 spørgsmål (spm. 336-339) fraRetsudvalget om mentalundersøgelser. Det fremgår af mine besvarelser, at derfor de ambulante mentalundersøgelser er 2-6 måneders ventetid. Denne ventetidvedrører de tre regioner, Justitsministeriet har aftale med.Iforholdtilarrestanter,som ervaretægtsfængslet elleranbragti
varetægtssurrogat, er ventetiden kortere. Det skyldes, at de tre regioner har aftaltmed Justitsministeriet, at arrestanter har 1. prioritet på ventelisten..Ventetiderne vedrører derfor først og fremmest de personer, derikkesidder ifængsel.
6
Der er to faktorer, der især spiller ind på ventetiderne.Den ene er, at antallet af mentalundersøgelser er mere end fordoblet, sidenJustitsministerietindgikaftalemedregionerneomambulante
mentalundersøgelser i 2001.Den anden er, at der er mangel på personale, der kan foretagementalundersøgelser.Disse to forhold giver selvfølgelig en særlig udfordring i forhold til at få løstproblemet.
7
Deterselvfølgelig uhensigtsmæssigt, at der i mange tilfælde er lang ventetid påmentalundersøgelser. Derfor skal vi også gørealt,hvad vi kan, for at sikre, atventetiderne nedsættes, så mentalundersøgelserne kan blive udført inden for denaftalte frist på 6 uger.Som det også fremgik af justitsministerens tale, såharregeringen fokus påproblemet. Justitsministeriet og Sundhedsministeriet mødtes for lidt over et årsiden med bl.a. Rigsadvokaten og de tre aftaleregioner for at drøftemulighederne for at reducere ventetiden.
8
Der er planlagt et nyt møde i starten af næste måned. Her vil der blive set påmulighederne for at optimere procedurer og ressourcer. Både i regionerne ogved anklagemyndigheden.Jeg kan på den baggrund berolige udvalget ved at fastslå, at min kollega,justitsministeren, og jeg selv ikke lader mentalundersøgelser - eller andet for densags skyld - falde ned mellem vore ansvarsområder.
9
[PSYKIATRISK BEHANDLING TIL VARETÆGTSFÆNGSLEDE]Jeg vil nu rette min opmærksomhed mod spørgsmål Æ om psykiatriskebehandlingstilbud til varetægtsfængslede.Her vil jeg indlede med at slå fast, at varetægtsfængslede har samme ret tilbehandling, som alle andre borgere har.Som justitsministeren lige har sagt, så afhænger den sundhedsmæssigebehandling til indsatte af, om personen er sindssyg eller ikke sindssyg.
10
Sindssyge menneskerskalikke ogikke opholde sig i fængslerne. Derfor skalindsatte hurtigst muligt overflyttes til en psykiatrisk afdeling, når det erkonstateret - eller når der er mistanke om - at de er sindssyge, dvs. psykotiske.Regionerne har pligt til at modtage disse mennesker hurtigst muligt.Indsatte, der har en psykisk sygdomuden at være sindssyge,skal iudgangspunktetikkeindlægges.Somjustitsministerensagde,har
Kriminalforsorgen i sådanne tilfælde en forpligtelse til at sikre den nødvendigeadgang til psykiatrisk eller psykologisk bistand under fængselsopholdet.
11
Som jeg redegjorde for i forbindelse med samrådet i november 2008, deromhandlede psykisk syge indsatte, så det ud til, at Region Hovedstaden havde etproblem med at modtage sindssyge indsatte på de psykiatriske afdelinger.Jeg orienterede i den forbindelse udvalget om, at jeg havde bedt om at fåkortlagt ventetiderne på området.De oplysninger, jeg modtog viste, at dette problem primærterethovedstadsproblem.Jeg fik i sidste uge en redegørelse fra Region Hovedstaden om disse ventetider.Det fremgår af regionens oplysninger, at der løbende arbejdes på at nedbringeventetiderne. Blandt andet har regionen i 2009 oprettet en fælles visitation, dersikrer, at fordelingen og prioriteringen af de henviste indsatte sker optimalt.
12
Derudover har regionen, som justitsministeren også sagde, et tæt og positivtsamarbejde med Kriminalforsorgen for at få nedbragt ventetiden på indlæggelse.Regeringen har stor opmærksomhed på behovet for flere retspsykiatriskesengepladser.Da vi har et decentralt sundhedsvæsen, er det den enkelte regions ansvar atsikre, at der er de nødvendige og relevante tilbud. Regionerne har derfor pligt tilat sikre en kapacitet, der gør det muligt at kunne modtage psykotiske indsattehurtigst muligt, når de henvises fra fængselsvæsenet.På baggrund af anbefalingerne i rapporten om psykisk syge og kriminalitet fra2006 blev der i satspuljeaftalen på sundhedsområdet for 2008-2011 afsat 90 mio.kr. til ansættelse af mere personale i forbindelse med etablering af nye
13
retspsykiatriske sengepladser i 2008 og 2009. Formålet var at øge denretspsykiatriske sengekapacitet og dermed tilgodese behovet for langvarigestabiliserende indlæggelser og gradvis udslusning efter indlæggelse.Med den seneste satspuljeaftale for 2010-2013 er puljen til ansættelse af merepersonale i retspsykiatrien blevet videreført. Regeringen og satspuljepartiernehar dermed sikret, at de ekstra retspsykiatriske senge, som blev oprettet medpuljen, videreføres. Puljen har betydet en yderligere stigning i antallet afretspsykiatriske senge.
14
[Afslutning]For kort at opsummere min besvarelse, såerregeringen opmærksom påventetidsproblematikken. Regeringen har derfor sikret, at der til stadighed erfokus på, at ventetiderne på mentalundersøgelser skal nedbringes. Bl.a.fortsætter samarbejdet med Kriminalforsorgen og regionerne om sikring afeffektive procedurer i forbindelse med mentalundersøgelserne.Derudover har regeringen sammen med satspuljepartierne sikret en øgning iantallet af de retspsykiatriske sengepladser, hvilket også kan medvirke til atsikre en reduktion i ventetiden på indlæggelse.Tak for ordet.