Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
5. marts 2010Lovafdelingen2010-792-1207BBO41372
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 642 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. februar 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 642 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes kommentere henvendelsen omdelt på REUalm. del – bilag 296.”Svar:
I den henvendelse, der omtales i spørgsmålet, er der redegjort nærmerefor en konkret sag om samvær. Det anføres blandt andet i henvendelsen,at samværsforælderen udøver vold mod bopælsforælderen og samtidigpåvirker barnet negativt. Det fremgår endvidere, at der verserer en sagved domstolene om ophævelse af den fælles forældremyndighed overbarnet.Justitsministeriet finder det rigtigst ikke at kommentere den konkrete sagnærmere.Generelt kan det oplyses, at det følger af forældreansvarslovens § 19, atet barn har ret til samvær med den forælder, som det ikke har bopæl hos.Ifølge forældreansvarslovens § 21, stk. 1, kan statsforvaltningen efteranmodning træffe afgørelse om samværet, hvis der er uenighed om om-fanget og udøvelsen af samværet. Afgørelser om samvær træffes ud fra,hvad der er bedst for barnet, jf. forældreansvarslovens § 4.Er det ikke bedst for barnet, at der fastsættes samvær, kan statsforvalt-ningen efter forældreansvarslovens § 21, stk. 4, meddele afslag på fast-sættelse af samvær eller ophæve en eksisterende aftale eller afgørelse omsamvær.Voldelig adfærd over for bopælsforælderen vil kunne føre til ophævelseaf eller afslag på samvær. I sådanne situationer er det vigtigt at undersø-ge, hvordan volden har påvirket barnet og familien som helhed, hvilketbl.a. vil kunne ske ved børnesagkyndig undersøgelse.Statsforvaltningen skal ved modtagelsen af en anmodning om ophævelseeller suspension af samværet begrundet i en påstand om, at samværsfor-ælderen har udøvet vold mod bopælsforælderen, hurtigst muligt og helstinden næste samvær, tage stilling til, om der er grundlag for en midlerti-dig afgørelse om suspension af samværet, mens sagen undersøges.Det forhold, at barnet udsættes for en række belastninger, kan også be-grunde, at et samvær ophæves. Et samvær kan således ophæves, hvis2
barnet udsættes for en psykisk belastning, herunder påvirkes af et højtkonfliktniveau mellem forældrene.For så vidt angår spørgsmålet om forældremyndighed kan Justitsministe-riet oplyse, at retten kan ophæve den fælles forældremyndighed, hvis derforeligger tungtvejende grunde, jf. § 11 i forældreansvarsloven.Det kræves efter § 11 ikke, at der er enighed mellem forældrene omsamtlige spørgsmål vedrørende barnet, for at fælles forældremyndighedkan fortsætte. Det centrale er, om forældre kan håndtere deres eventuelleuenigheder på en sådan måde, at det ikke går ud over barnet.Der må imidlertid ikke være så svære og uovervindelige samarbejdsvan-skeligheder mellem forældrene i forhold til barnet, at det positive forbarnet ved fælles forældremyndighed overskygges af forældrenes alvor-lige konflikter. Vurderer retten, at forældrenes uenighed og konflikt iforhold til forskellige forhold vedrørende barnet eller samarbejdet heromer så voldsom, at barnet lider under det, må retten ophæve den fællesforældremyndighed.Det gælder også, hvor den ene forælder har udøvet vold eller lignendemod den anden forælder, barnet eller andre i familien. Voldsudøvelsenkan påvirke familien som helhed i en sådan grad, at det ikke kan antagesat være i barnets interesse, at der i disse situationer skal være fælles for-ældremyndighed.
3