Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
809755_0001.png
809755_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
8. marts 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1621JEE42885
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 641 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. februar 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 641 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Mener ministeren, at det er i overensstemmelse med mini-sterens udtalelse om, at der som udgangspunkt skal gives akt-indsigt for personer, der ifølge PET-Kommissionen er ellerhar været registret af PET, at der indtil nu kun er givet afslagpå sådanne ansøgninger?”

Svar:

Der kan henvises til Justitsministeriets besvarelse af 9. februar 2010 afspørgsmål nr. S 953. Som det fremgår heraf, vil Politiets Efterretnings-tjeneste som udgangspunkt være indstillet på – i den udstrækning materi-alet kan identificeres – at lade enkeltpersoner, der ved navns nævnelse eromtalt i PET-kommissionens beretning, få indsigt i det materiale, somhar dannet grundlag for kommissionens omtale af de pågældende.Som det ligeledes fremgår af den nævnte besvarelse, vil Politiets Efter-retningstjeneste ved afgørelsen af en sag om en persons indsigt i det på-gældende materiale skulle foretage en afvejning af hensynet til den på-gældendes berettigede interesse i at få aktindsigt over for hensynet tilbl.a. statens sikkerhed. Der vil således kunne forekomme tilfælde, hvorden pågældende ikke vil kunne få indsigt i sin sagsmappe hos efterret-ningstjenesten.Der kan i øvrigt henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmålnr. 640 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg. Som det fremgår heraf,har Politiets Efterretningstjeneste i forlængelse af PET-kommissionensberetning modtaget en række anmodninger om aktindsigt, der lige nu erved at blive behandlet. Som det videre fremgår, har behandlingen af enrække af anmodningerne afventet, at efterretningstjenesten modtog yder-ligere oplysninger fra PET-kommissionen med henblik på identifikationaf de relevante oplysninger.Politiets Efterretningstjeneste har i tilknytning hertil oplyst, at der på nu-værende tidspunkt er givet en række afslag på anmodninger om aktind-sigt, der imidlertid har angået personer, som ikke ses omtalt i PET-kom-missionens beretning.
2