Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
808853_0001.png
808853_0002.png
808853_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
5. marts 2010Lovafdelingen2010-792-1205BBO41370
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 638 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. februar 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 638 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen omdelt på REUalm. del – bilag 293.”

Svar:

I den henvendelse, der omtales i spørgsmålet, er der redegjort nærmerefor en konkret sag om samvær og forældremyndighed. Det anføres bl.a.,at barnet i den konkrete sag er meget påvirket af sin far og konfliktenmellem forældrene, ligesom moderen efter det oplyste er blevet udsat forvold af barnets far.Justitsministeriet finder det rigtigst ikke at kommentere den konkrete sagnærmere.Generelt kan det oplyses, at forældreansvarsloven bygger på et grund-læggende princip om, at et barn har ret til to forældre. Det indebærer, atforældrene skal tage ansvar for barnet, dels ved at drage omsorg for bar-net og dels ved at samarbejde om væsentlige beslutninger omkring bar-net. Det er også begge forældres ansvar, at barnet har samvær med denforælder, som det ikke bor hos, jf. forældreansvarslovens § 19, stk. 1.Forældreansvarsloven bygger derudover på et grundlæggende principom, at alle afgørelser skal træffes efter, hvad der er bedst for barnet, jf.lovens § 4. Det indebærer, at der skal foretages en konkret og individuelvurdering af det enkelte barns forhold, herunder barnets egen indstillingsammenholdt med den viden og det erfaringsgrundlag, der i øvrigt fore-ligger eller kan bibringes sagen.Er det ikke bedst for barnet, at der fastsættes samvær, kan statsforvalt-ningen efter forældreansvarslovens § 21, stk. 4, meddele afslag på fast-sættelse af samvær eller ophæve en eksisterende aftale eller afgørelse omsamvær. Afslag på eller ophævelse af samvær vil f.eks. kunne være be-grundet i, at barnet er udsat for en række belastninger af psykisk, fysiskeller social karakter, som fører til en sådan udsathed hos barnet, at det vilvære bedst for barnet, at der ikke er samvær.En bopælsforælders påstand om ophævelse af eller afslag på samvær pågrund af, at samværsforælderen har udøvet vold over for barnet, bopæls-forælderen eller et andet medlem af den husstand, hvor barnet dagligt2
opholder sig, bør således altid føre til, at statsforvaltningen iværksætternærmere undersøgelser af sagen.Statsforvaltningen skal ved modtagelsen af en anmodning om ophævelseeller suspension af samværet hurtigst muligt – og helst inden næste sam-vær – tage stilling til, om der er grundlag for at træffe en midlertidig af-gørelse om suspension af samværet, mens sagen undersøges. Der børsom udgangspunkt ske suspension af samværet, hvis påstanden om volder tilstrækkelig underbygget. Ved denne vurdering kan der lægges vægtpå, om forholdet er anmeldt til politiet, om der foreligger skadestuerap-port eller anden dokumentation for vold, f.eks. krisecentererklæring,og/eller om der er sket underretning til kommunen.En afgørelse om afslag på eller ophævelse af samvær kan endvidere værebegrundet i, at samværet vil blive eller er meget konfliktfyldt på grund afforældrenes indbyrdes forhold.Det følger af forældreansvarslovens § 34, stk. 1, at barnet skal inddragesi sager efter forældreansvarsloven, så dets perspektiv og eventuelle syns-punkter kan komme til udtryk. Det kan ske ved samtaler med barnet,børnesagkyndige undersøgelser eller på anden måde, der belyser barnetsperspektiv. Det vil afhænge af det enkelte barns alder og modenhed, omdets perspektiv belyses bedst ved en egentlig samtale med barnet eller påanden måde. Det forudsættes, at inddragelsen af barnet sker på den forbarnet mest skånsomme måde og som udgangspunkt under medvirken afbørnesagkyndige. Forpligtelsen til at inddrage barnet direkte i sagen gæl-der ikke, hvis det må antages at være til skade for barnet, eller hvis detmå anses for unødvendigt efter sagens karakter, jf. forældreansvarslovens§ 34, stk. 2.Justitsministeriet kan endelig oplyse, at en forælder, der har forældre-myndigheden alene, kan bede om fogedrettens bistand til at få barnet ud-leveret fra den anden forælder, hvis denne forælder tilbageholder barnetud over det fastsatte eller aftalte samvær.
3