Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
810592_0001.png
810592_0002.png
810592_0003.png
Folketingets RetsudvalgChristiansborg1240 København K
Stormgade 2-61470 København KTlf. 3392 2800Fax 3392 2801[email protected]www.lige.dk
Retsudvalget har i brev af 8. februar 2010 stillet mig følgende spørgsmål 633 alm.del, som jeg hermed skal besvare.
Ligestillingsafdelingen09. marts 2010J nr. 2010-0003359LCA/
Med venlig hilsen
Lykke Friis
MINISTER FORLIGESTILLING
Side 2
Spørgsmål 633:”Vil ministeren redegøre for, hvad der gøres for at etablere et samarbejde medlokale myndigheder i oprindelseslandet, for at sikre kvinderne som har væretofre for menneskehandel sikkerhed, efter at de vender hjem?”
Svar:Til brug for besvarelse af spørgsmålet har jeg indhentet bidrag fra henholdsvisIntegrationsministeriet og fra Center mod Menneskehandel.
Integrationsministeriet oplyser følgende:”Udlændingelovgivningen indeholder særlige regler og tilbud rettet mod hand-lede udlændinge, herunder bl.a. et tilbud om forberedt hjemsendelse til handle-de udlændinge, der ikke har lovligt ophold eller ikke opfylder betingelserne forat få opholdstilladelse og derfor skal udrejse. Tilbuddet omfatter både aktivite-ter her i landet og i hjemlandet. Hensigten med tilbuddet er bl.a. at medvirke tilat styrke det enkelte menneske og derved hindre, at de pågældende bliverhandlet igen, når de vender tilbage til deres hjemlande.Den forberedte hjemsendelse indebærer bl.a., at en handlet udlænding ved entilbagevenden til sit hjemland vil blive modtaget af en organisation dér, når deter muligt. I praksis omfatter begrebet ”forberedt hjemsendelse” et individuelt til-rettelagt hjemrejse-, modtagelses- og reintegrationsforløb, og Udlændingeser-vice har med henblik på varetagelse af opgaven indgået kontrakt med Interna-tional Organisation for Migration (IOM), der bl.a. forestår planlægning og gen-nemførelse af forløbet, herunder udarbejdelse af en reintegrationsplan. Afhæn-gig af den enkeltes behov og situation kan forløbet f.eks. omfatte indkvartering,iværksætterydelse og -hjælp, mulighed for uddannelse/undervisning og psyko-social rådgivning. IOM sørger for kontakten til de relevante lokale myndighedereller organisationer i forbindelse med hjemsendelsen og opholdet i den førsteperiode efter hjemkomsten. IOM sørger således for – via eget IOM kontor i detpågældende land eller andet netværk – at der i tæt samarbejde med udlændin-gen bliver lavet en reintegrationsplan, der passer til den enkelte.For så vidt angår spørgsmålet om de pågældende udlændinges sikkerhed veden tilbagevenden til hjemlandet, kan Integrationsministeriet oplyse, at handledeudlændinge kan søge om asyl, hvis de frygter for forfølgelse fra bagmænd ellerandre i deres hjemland. Asylmyndighederne vurderer på baggrund af forholde-ne i den enkelte sag, hvorvidt betingelserne for asyl er opfyldt, dvs. om den en-kelte er konkret og personligt forfulgt, eller om den pågældende er i en reel risi-ko for at blive udsat for overgreb i hjemlandet. Hvis en udlænding, der har væ-ret udsat for menneskehandel, risikerer forfølgelse m.v. i sit hjemland, vil denpågældende kunne meddeles asyl her i landet.”
MINISTER FORLIGESTILLING
Side 3
Center mod Menneskehandel har et tæt samarbejde med IOM om de forbe-redte hjemsendelser. Herudover har Centret et udbredt kendskab til organisa-tioner i kvindernes oprindelseslande gennem Reden International og Pro Vest,der begge har arbejdet på feltet gennem mange år.Center mod Menneskehandel arbejder desuden løbende på at udvide kontak-ten til afsenderlandene. Dels ved at tage kontakt til relevante myndigheder iforbindelse med konkrete hjemsendelsessager, dels ved henvendelser af me-re generel karakter til myndigheder i de lande, der typisk hjemsendes til. Pånuværende tidspunkt primært Rumænien, Nigeria, Italien og Spanien.Center mod Menneskehandel arbejder endvidere på at udbygge netværketmed søsterorganisationer med henblik på at få adgang til deres viden om lo-kale sociale organisationer, der kan modtage kvinder, som ønsker støtte oghjælp i forbindelse med hjemsendelser uden om IOM.