Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
808800_0001.png
808800_0002.png
808800_0003.png
808800_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
5. marts 2010Dyrevelfærdskontoret2010-150-1617MJO41690
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 624 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. februar 2010.
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 624 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 26. januar2010 fra Knud Dahlgaard vedrørende farlige hun-de/muskelhunde, jf. REU alm. del – bilag 275.”

Svar:

1.

Regeringen nedsatte den 13. marts 2009 et udvalg om hunde, der fik tilopgave at overveje, om der er behov for yderligere tiltag i forhold tilhunde, der kan være farlige for omgivelserne. Justitsministeriet anmode-de i maj 2009 udvalget om at afgive en delbetænkning om farlige hunde,således at der kunne tages et eventuelt lovgivningsinitiativ i begyndelsenaf 2010.Udvalget afgav sin delbetænkning om farlige hunde til justitsministerenden 20. januar 2010. Det fremgår af betænkningen, at udvalget har over-vejet muligheden for at indføre et forbud mod visse hunderacer og kryds-ninger, hvori disse racer indgår. Herudover har udvalget overvejet forslagom særregler for hold af bestemte hunderacer. Udvalget har endeligovervejet, om der generelt – dvs. for alle hunde uanset race – er anled-ning til at skærpe reglerne for hold af hunde.

2.

En alternativ arbejdsgruppe om potentielt farlige hunde har – efter Ud-valget om hunde har afgivet sin delbetænkning – sendt en rapport medforslag til lovgivning vedrørende potentielt farlige hunde til justitsmini-steren og til Folketingets Retsudvalg. Arbejdsgruppen har endvidere haftforetræde for Folketingets Retsudvalg den 4. februar 2010.Den alternative arbejdsgruppe, der består af 12 personer med tilknytningtil Dahlgaards Dyreklinik og Hospital i Birkerød, har bl.a. anført, at enhunds adfærd i højere grad er styret af dens genetiske ballast end af dettillærte. Arbejdsgruppen finder imidlertid ikke, at et forbud mod visseracer er en realistisk løsning, og henviser i den forbindelse bl.a. til, athåndhævelsen af et sådant forbud giver anledning til vanskeligheder, sær-ligt i forhold til blandingsracer.Arbejdsgruppen foreslår i stedet, at der indføres særregler for hold af så-kaldt potentielt farlige hunde. Ifølge arbejdsgruppen bør sådanne særreg-ler gælde for de følgende tre grupper af hunde:
2
- Hunde, der tilhører bestemte racer eller krydsninger heraf, f.eks.amerikansk bulldog, amerikansk staffordshire terrier, rottweiler, do-go argentino, fila brasileiro, staffordshire bull terrier, mastino napo-litano, dogue de bordeaux, ca de bou, pitbull terrier og tosa inu.- Hunde, der har fem eller flere af en række nærmere angivne fysiskekarakteristika.- Hunde af enhver race, der flere gange har vist aggressive tendenser,eller som tidligere er gået til angreb på mennesker eller dyr.Arbejdsgruppen foreslår, at der skal være krav om, at sådanne hunde skalchipmærkes og registreres i Dansk Hunderegister, senest når de er 8 ugergamle. Af registreringen skal fremgå, at hunden tilhører gruppen af po-tentielt farlige hunde. Det foreslås endvidere, at kravet om registreringsuppleres med en pligt for dyrlæger til at påse, at potentielt farlige hundeer registreret som sådanne.Arbejdsgruppen foreslår endvidere, at der fastsættes regler om, at poten-tielt farlige hunde skal føres i en fast snor på højst 2 meter og være iførtmundkurv, når de færdes på offentligt område. Herudover foreslås det, atder stilles krav om, at hundene skal luftes enkeltvis.Herudover forslår arbejdsgruppen, at der fastsættes særlige regler for op-dræt af hunde, der tilhører gruppen af potentielt farlige hunde. Ifølge ar-bejdsgruppens forslag må potentielt farlige hunde kun opdrættes i og im-porteres af kenneler med særlig tilladelse til opdræt af disse hunde. Detskal i den forbindelse være en betingelse, at opdrætteren er fyldt 25 år oghar gennemført et særligt kursus.

3.

Justitsministeriet kan oplyse, at justitsministeren inden udgangen afmarts 2010 forventer at fremsætte et forslag til ændring af bl.a. hundelo-ven. Lovforslaget vil bl.a. indebære, at der indføres et forbud mod besid-delse og avl af en række nærmere angivne hunderacer samt krydsninger,hvori de pågældende hunderacer indgår. Forbudsordningen svarer til denmodel, som er beskrevet i hundeudvalgets delbetænkning om farligehunde.Det foreslåede forbud mod besiddelse og avl af visse hunderacer vil byg-ge på et princip om, at det er hundens besidder, der i tvivlstilfælde skaldokumentere hundens race eller type. Herved adskiller den foreslåedeordning sig fra det gældende forbud mod pittbull og tosa, hvor det er po-3
litiet, der skal dokumentere, at der er tale om en af de forbudte hunde.Kan besidderen ikke dokumentere, at hunden ikke tilhører en af de for-budte racer eller krydsninger, aflives hunden ved politiets foranstaltning.Det bemærkes i den forbindelse, at selv om den foreslåede forbudsord-ning næppe vil kunne håndhæves fuldt ud effektivt i praksis, vil en sådanordning under alle omstændigheder kunne have den effekt, at antallet affarlige hunde gradvist vil kunne blive reduceret i de kommende år.Justitsministeriet kan endvidere oplyse, at der vil blive etableret en over-gangsordning, således at personer, der i dag besidder en eller flere af dehunde, der fremover bliver forbudt, fortsat kan besidde de pågældendehunde. Disse hunde må dog ikke overdrages og skal på steder, hvortil derer offentlig adgang, altid føres i snor og være iført forsvarlig lukketmundkurv.Herudover kan Justitsministeriet oplyse, at lovforslaget vil indeholde for-slag til en række skærpelser af reglerne for hold af hunde uanset race.Lovforslaget vil i den forbindelse bl.a. indebære, at der sker en udvidelseaf politiets reaktionsmuligheder, således at politiet fremover skal kunnegive pålæg om, at en hund kun må luftes af ejeren eller andre myndigepersoner, og pålæg om, at hunden ikke må luftes sammen med andre hun-de. Denne adgang til at udstede pålæg vil også kunne finde anvendelse iforhold til hunde, som er omfattet af den ovennævnte overgangsordning.Desuden kan Justitsministeriet oplyse, at lovforslaget vil indebære ennedsættelse af mærknings- og registreringsalderen til 8 uger for alle hun-de uanset race.
4