Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
810250_0001.png
810250_0002.png
810250_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
8. marts 2010Lovafdelingen2010-792-1197LOJ42446
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 610 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. februar 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 610 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”I forlængelse af svar på REU alm. del - spm. 408, hvor derspørges til, hvilke krav kriminalforsorgen skal leve op til påhandleplansområdet, bedes det oplyst, om kriminalforsorgenhar initiativpligten til at koordinere handleplaner med kom-munerne? Hvor vigtig finder ministeren denne forpligtigelse,nu da den er udeladt af besvarelsen?

Svar:

Kriminalforsorgens pligt til at koordinere handleplaner med kommunerneer reguleret i cirkulære nr. 16 af 27. februar 2009 om udarbejdelse afhandleplaner efter straffuldbyrdelsesloven m.v. (handleplanscirkulæret).Målgruppen for de koordinerede handleplaner er nærmere beskrevet icirkulæret. Det er dog en forudsætning, at den dømte samtidig er omfattetaf reglerne for sociale handleplaner i lov om social service.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at det påhviler Kriminal-forsorgen at tage initiativ til koordinering af disse handleplaner medkommunerne. Initiativpligten indebærer, at Kriminalforsorgen inden forden fastsatte frist skal rette henvendelse til kommunen og aftale det vide-re forløb. For indsatte er fristen fastsat til senest 1 år før datoen for eneventuel prøveløsladelse, dog 4 uger efter straffens iværksættelse i tilfæl-de, hvor der er mindre end 1 år til datoen for en eventuel prøveløsladelse.For tilsynsklienter er fristen senest 4 uger efter tilsynets iværksættelse,mens tilsynsmyndigheden i sager om 15-17-årige, der udstår straf på bo-pælen under intensiv overvågning og kontrol, skal tage kontakt til kom-munen samtidig med udarbejdelsen af den første handleplan.Det er ikke på forhånd muligt for Kriminalforsorgen at vide, om en per-son over 18 år er omfattet af lov om social service, idet der er tale om etskøn fra kommunernes side.Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at det er mesthensigtsmæssigt, at det er Kriminalforsorgen, der har initiativforpligtel-sen, idet Kriminalforsorgens institutioner og afdelinger som oftest er deførste, der får kendskab til, at en borger får en dom og påbegynder et til-syn eller en afsoning.
2
Arbejdet med at koordinere de handleplaner, der bliver udfærdiget i Kri-minalforsorgens regi med kommunernes handleplaner, har en meget højprioritet i Kriminalforsorgen, da dette samarbejde netop er en forudsæt-ning for, at resocialiseringen kan lykkes. Af samme grund er det et vig-tigt led i de årlige kontraktforhandlinger med institutionerne. Desuden erkoordinering af handleplaner et helt centralt element i implementeringenaf anbefalingerne i rapporten ”God Løsladelse”.
3