Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
802370_0001.png
802370_0002.png
802370_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
22. februar 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1606JEE42833
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 571 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. januar 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Hans Kristian Skibby (DF).
Brian Mikkelsen/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 571 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Er ministeren tilfreds med alarmcentralen i Esbjergs håndte-ring af alarmopkald fra Susanne Olesen i Horsens, beskrevet iHorsens Folkeblad mandag den 28. december 2009, hvorefterhun ikke kunne få en ambulance ud til en faldulykke, derhavde resulteret i et kraniebrud?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet.I den anledning har Rigspolitiet indhentet en udtalelse fra ØstjyllandsPoliti, idet det rettelig var alarmcentralen i Østjyllands Politi, der besva-rede opkaldet fra Susanne Olesen. Østjyllands Politi har oplyst følgende:”Østjyllands Politi skal indledningsvis oplyse, at man ikkehar modtaget en egentlig klage i forbindelse med telefonop-kaldet fra Susanne Olesen den 24. december 2009 til alarm-centralen i Østjyllands Politi.På baggrund af omtalen af episoden i dagspressen foranstal-tede Østjyllands Politi imidlertid af egen drift en undersøgel-se af alarmcentralens behandling af det pågældende telefon-opkald. Undersøgelsen omfattede bl.a. aflytning af den lyd-optagelse af samtalen mellem Susanne Olesen og alarmope-ratøren, som var genereret i forbindelse med opkaldet til 112.På baggrund af undersøgelsen var det ledelsen ved Østjyl-lands Politis vurdering, at alarmcentralen ikke havde begåetfejl i sagen. Det fremgår således af optagelsen fra samtalen,der havde en varighed på 2 minutter og 20 sekunder, atalarmoperatøren spørger korrekt og grundigt ind til den til-skadekomnes tilstand, herunder karakteren af skaderne samtomstændighederne omkring uheldet. Det er i den forbindelseikke muligt for alarmoperatøren at få klarhed over, hvor al-vorlige den pågældendes skader er. I slutningen af samtalenspørger alarmoperatøren, om den tilskadekomne er indstilletpå at tage med ambulancen, hvis der bliver sendt en sådan.Det fremgår af optagelsen, at det i baggrunden bliver sagt, atden tilskadekomne ikke ønsker at tage med ambulancen. Påden baggrund afslutter alarmoperatøren samtalen, idet hunforinden vejleder om, at de tilstedeværende bør undersøgeskaderne nærmere og derefter eventuelt ringe tilbage tilalarmcentralen.Det kan mere generelt oplyses, at alarmoperatørerne i forbin-delse med henvendelser til alarmcentralen foretager en kon-kret, skønsmæssig vurdering af, om der skal sendes en ambu-lance i det enkelte tilfælde. Denne vurdering foretages i Øst-2
jyllands Politi med udgangspunkt i Region Midtjyllands ret-ningslinjer for alarmcentralernes visitation af henvendelser til112.Det er på den nævnte baggrund fortsat Østjyllands Politis op-fattelse, at der ikke er begået fejl i forbindelse med den om-handlede henvendelse til Alarmcentralen. Østjyllands Politifinder således ikke, at der er grundlag for at kritisere alarm-operatørens skønsmæssige vurdering af, at der på baggrundaf de foreliggende oplysninger ikke var grundlag for straks atsende en ambulance.”
3