Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
778979_0001.png
778979_0002.png
Folketingets Retsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 22. december 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
DHO/ J.nr. 2009-8040
Under henvisning til Folketingets Retsudvalgs brev af 27. oktober 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 56 (REU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Tina Petersen (DF)
Spørgsmål nr. 56:”Vil ministeren oplyse, hvilke beføjelser ministeren har overfor en kommune,som bevidst tilsidesætter lovgivningen i forhold til samvær overfor en biolo-gisk forælder samt en fælles forældremyndighedsindehaver?”Svar:Det forudsættes, at spørgsmålet omhandler kommunens adgang til at regu-lere samvær mellem børn og forældre under barnets anbringelse uden forhjemmet.Det følger af servicelovens § 71, at forældrene og barnet eller den unge harret til samvær og kontakt under barnets eller den unges anbringelse uden forhjemmet. Kommunalbestyrelsen skal sørge for, at forbindelsen mellem for-ældrene og barnet eller den unge holdes ved lige og har i den forbindelsepligt til at sikre, at forældrene får information om barnets hverdag, og til atbidrage til et godt samarbejde mellem forældrene og anbringelsesstedet. Enret til samvær og kontakt, der er aftalt mellem forældrene eller er fastsat imedfør af forældreansvarsloven, opretholdes under barnets eller den ungesanbringelse uden for hjemmet, men kan reguleres eller midlertidigt ophæves.Kommunalbestyrelsen skal om fornødent træffe afgørelse om omfanget ogudøvelsen af samværet og kontakten og kan fastsætte nærmere vilkår her-for. Ved afgørelsen skal lægges særligt vægt på hensynet til barnet eller denunge og formålet med anbringelsen.Såfremt barnets biologiske forælder eller forældremyndighedsindehaverenmener, at kommunen ikke overholder loven ved en konkret afgørelse omsamvær, er der mulighed for at klage over afgørelsen til de sociale nævn
2
efter reglerne i retssikkerhedslovens kapitel 10. Dette følger af servicelovens§ 167.Det kan endelig generelt oplyses, at tilsynet med kommunerne varetages afstatsforvaltningen i den region, hvori kommunen er beliggende. Statsforvalt-ningen fører tilsyn med, at kommunen overholder den lovgivning, der særligtgælder for offentlige myndigheder. Statsforvaltningens tilsyn viger, hvis derer en særlig klage- eller tilsynsmyndighed, der kan tage eller har taget stillingtil den pågældende sag. I det omfang en klage ikke kan behandles af kla-gemyndigheden, f.eks. af formelle grunde, vil statsforvaltningen efter om-stændighederne kunne behandle sagen.Indenrigs- og Socialministeriet er ikke i almindelighed klageinstans over forstatsforvaltningen, men ministeriet kan af egen drift tage spørgsmål om lov-ligheden af kommunale dispositioner eller undladelser, som statsforvaltnin-gen har udtalt sig om, op til behandling, når ministeriet skønner, at sagen eraf principiel eller generel betydning eller har alvorlig karakter. Tilsvarendegælder, hvis statsforvaltningen har besluttet ikke at tage spørgsmål om lov-ligheden af kommunale dispositioner eller undladelser op til behandling. Derhenvises til § 53, stk. 1, i lov om kommunernes styrelse.
Karen Ellemann
/ Dan Holmgreen