Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
8. marts 2010Strafferetskontoret2010-792-1181FRM41113
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 545 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. januar 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Julie Skovsby (S).
Lars Barfoed/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 545 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Hvad er ministerens holdning til tricktyverier som beskreveti artiklen "Falsk sosu snøre svage ældre" fra Fyens Stiftsti-dende den 21. januar 2010, og hvad er praksis for straffast-sættelse for tyveri af denne type, og mener ministeren ikke, atdet er en skærpende omstændighed at tyvene misbruger deældres tillid?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”Såkaldt tricktyveri straffes efter bestemmelsen om tyveri istraffelovens § 276. Det fremgår af straffelovens § 285, at ty-veri efter straffelovens § 276 som udgangspunkt straffes medfængsel indtil 1 år og 6 måneder.De almindelige regler om straffens fastsættelse fremgår afstraffelovens §§ 80-83. Det følger af straffelovens § 80, stk.1, at der ved straffens fastsættelse skal lægges vægt på lov-overtrædelsens grovhed og på oplysninger om gerningsman-den. Herudover er der i straffelovens §§ 81 og 82 opregnet enrække hensyn, som i almindelighed skal indgå som hen-holdsvis skærpende og formildende omstændigheder vedstraffens fastsættelse.Det fremgår bl.a. af straffelovens § 81, nr. 10, at det vedstraffens fastsættelse i almindelig skal indgå som en skær-pende omstændighed, at gerningsmanden har udnyttet foru-rettedes værgeløse stilling.Bestemmelsen i straffelovens § 81, nr. 10, blev indsat ved lovnr. 218 af 31. marts 2004 om ændring af strafferammer ogbestemmelser om straffastsættelse mv. Af de specielle be-mærkninger til bestemmelsen i lovforslaget fremgår bl.a. føl-gende:”Efter § 81, nr. 9 [nu nr. 10], skal det i almindelighed tillæg-ges skærpende betydning, når gerningsmanden har udnyttetforurettedes værgeløse stilling. Denne bestemmelse sigternavnlig til kriminalitet, som begås over for udsatte person-grupper, f.eks. børn, handicappede og ældre personer. Someksempel kan nævnes vold mod et spædbarn, salg af narkoti-ka til små børn og tricktyveri, tasketyveri og lignende overfor ældre eller svagtseende personer.” [min fremhævning]
2
Det skal således i almindelighed indgå som skærpende om-stændighed i forbindelse med straffastsættelsen, når der er ta-le om tricktyveri begået mod en ældre person.Med henblik på at belyse strafniveauet i sager om tricktyverihar jeg forespurgt tre politikredse om deres erfaringer på om-rådet. Jeg har i den anledning modtaget kopi af flere domme.Som eksempel fra retspraksis kan jeg således nævne Retten iSvendborgs dom af 25. januar 2010. Her blev tre udenland-ske statsborgere dømt for to forsøg på og til dels medvirkentil tricktyveri efter straffelovens § 276, jf. § 21, jf. § 23. Beg-ge forsøg var begået overfor ældre og svagelige personer ideres egen bolig. I det ene forhold var der tale om, at en af detiltalte (T1) foregav at være fra hjemmeplejen, mens en af deandre tiltalte tilsneg sig adgang til forurettedes soveværelsefor at stjæle, hvilket imidlertid mislykkedes. T1 greb endvi-dere hårdt fat om forurettedes underarm, da forurettede løfte-de telefonen for at ringe efter politiet. T1 blev derfor tilligedømt for forsøg på røveri efter straffelovens § 288, stk. 1, nr.2, jf. § 21. I det andet forhold forsøgte de tiltalte at afledeforurettede ved at holde et tørklæde op foran hende og udby-de det til salg, samtidig med at de søgte efter genstande atstjæle, hvilket imidlertid mislykkedes. Straffen for T1 blevudmålt til fængsel i 1 år. Straffen for de øvrige to tiltalte blevudmålt til fængsel i henholdsvis 5 (havde haft en mindre ak-tiv rolle end de øvrige) og 6 måneder. Alle tre tiltalte blevudvist af Danmark med indrejseforbud i 6 år.I en anden sag, Københavns Byrets dom af 20. maj 2009,blev tiltalte dømt for tricktyveri efter straffelovens § 276, jf. §285, ved at have udgivet sig for at være en fra bo-ligforeningen og dermed skaffet sig adgang til forurettedeslejlighed, hvor tiltalte stjal 1.050 kr., dankort samt smykkertil en værdi af ca. 68.000 kr. Tiltalte blev endvidere dømt forbesiddelse af en CS gas spraydåse (tåregas) og et forhold afbutikstyveri til en værdi af ca. 380 kr. Retten udmålte straffensom en fællesstraf til fængsel i 8 måneder, der også omfatte-de den betingede del på 5 måneder af en tidligere delvist be-tinget dom. Retten lagde ved strafudmålingen i skærpenderetning vægt på karakteren af den begåede kriminalitet, her-under at der var tale om et tricktyveri begået mod en for-svarsløs kvinde på 91 år i dennes eget hjem og på, at tiltaltetidligere flere gange var straffet for berigelseskriminalitet ognu på ny i prøvetiden med hensyn til en delvist betinget dom.Endelig kan jeg nævne Københavns Byrets dom af 25. sep-tember 2009, hvor to tiltalte blev dømt for tricktyveri efterstraffelovens § 276, jf. § 285, stk. 1, vedpå gadenat havestjålet en pung indeholdende ca. 1.000 kr. fra forurettede, dervar 80 år, idet de tiltalte foldede et bykort ud foran forurette-3
de, således at hendes håndtaske og indkøbsnet var skjult un-der kortet, og spurgte om vej til Tivoli, alt imens de stjalhendes pung. T1 blev tillige dømt for at have indrejst i Dan-mark i strid med indrejseforbud. Retten udmålte straffen forT1 til fængsel i 40 dage og for T2 til fængsel i 30 dage. Detiltalte blev endvidere udvist af Danmark med indrejseforbudi 6 år. Retten lagde ved strafudmålingen vægt på karakterenaf tyveriforholdet og på, at det var begået i forening samt, atT1 tidligere var straffet for berigelseskriminalitet.Som det fremgår af de ovenfor gengivne domme, sker straf-udmålingen i sager om tricktyveri over for ældre – som i an-dre straffesager – efter en konkret vurdering af samtlige sa-gens omstændigheder. Værdien af det stjålne vil således ind-gå ved straffastsættelsen, ligesom det vil indgå i skærpenderetning, hvis tiltalte er tidligere straffet for ligeartet kriminali-tet, eller tyveriet er begået af flere i forening. Det er derforvanskeligt at sige noget generelt om strafniveauet i sager omtricktyveri begået over for ældre.Det er dog umiddelbart min opfattelse, at strafniveauet fortricktyveri synes at ligge noget over strafniveauet for andreformer for tyveri, ligesom det – som den ovenfor gengivneretspraksis også illustrerer – indgår som en skærpende om-stændighed ved straffastsættelsen, når der er tale om trickty-veri begået over for en ældre og/eller svagelig person, jf. her-ved også straffelovens § 81, nr. 10.”Justitsministeriet kan henholde sig til det, som Rigsadvokaten har anført.
4