Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
800224_0001.png
800224_0002.png
800224_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
15. februar 2010Lovafdelingen2010-792-1182BBO41354
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 543 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. januar 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Per Stig Møllerfg. justitsminister
/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 543 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes på baggrund af oplysningerne i henvendel-sen, der er omdelt fortroligt på REU alm. del – bilag 246 re-degøre for de regelsæt, der omtales og vil ministeren se på etbehov for en revision af reglerne?”

Svar:

Justitsministeriet kan på baggrund af den konkrete henvendelse om reg-lerne vedrørende børnebidrag oplyse, at afgørelser om børnebidrag træf-fes ud fra en konkret vurdering af, hvorvidt den pågældende forælder op-fylder sin forsørgelsespligt. Efter § 13 i lov om børns forsørgelse kan enforælder kun pålægges at betale bidrag til barnet, hvis forælderen ikkeopfylder sin forsørgelsespligt.Hvis der er grundlag for at pålægge en forælder at betale bidrag, vil bi-draget efter § 14 i lov om børns forsørgelse normalt blive fastsat til nor-malbidraget, hvis bidragsbetaleren har en lav indkomst eller en mellem-indkomst. Der fastsættes som udgangspunkt ikke lavere bidrag til børn,der bor i Danmark. Hvis bidragsbetaleren har en høj indkomst, kan stats-forvaltningen fastsætte et bidrag, der er højere end normalbidraget. Det ersom hovedregel kun bidragsbetalerens bruttoindkomst, der har betydningfor bidragets størrelse.Ved en afgørelse om bidrag tages der hensyn til de udgifter, bidragsbeta-leren har til sine børn. Det betyder, at antallet af børn, som bidragsbetale-ren har forsørgelsespligt overfor, påvirker bidragets størrelse. Andre ud-gifter har kun meget sjældent betydning.En børnepension er en del af en pensionstagers pensionsordning og udbe-tales direkte til barnet, når forælderen pensioneres.Børnepensionen medregnes ikke i barnets indkomst, når der fastsættesbidrag, men betragtes derimod som en del af pensionstagerens forsørgel-se af barnet. Bidraget vil således kunne nedsættes eller bortfalde afhæn-gigt af børnepensionens størrelse. Det er en betingelse, at bidragsmodta-geren kan bruge børnepensionen til barnets forsørgelse.Selvom pensionen bliver udbetalt til barnet, kan en forældremyndigheds-indehaver benytte børnepensionen til barnets forsørgelse. Dette følger af§ 2, stk. 3, i forældreansvarsloven, hvoraf det fremgår, at en forældre-2
myndighedsindehaver kan benytte barnets indtægter til barnets underholdi passende omfang under hensyntagen til forælderens og barnets stilling.Justitsministeriet finder på nuværende tidspunkt ikke anledning til at æn-dre på reglerne om fastsættelse af børnebidrag, ligesom der ikke er aktu-elle planer om at ændre på praksis vedrørende børnepensioner.Justitsministeriet kan endelig oplyse, at en bidragsmodtager har mulighedfor at anmode kommunen om opkrævning af bidraget og om forskudsvisudbetaling af normalbidraget, hvis bidragsbetaleren ikke betaler bidrageteller betaler for sent. Hvis bidragsbetaleren ikke efter kommunens op-krævning betaler bidraget, videresender kommunen opkrævningssagen tilSKAT, der herefter foretager inddrivelse af det skyldige bidrag. Dettekan for eksempel ske ved lønindeholdelse eller udpantning.
3