Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
801745_0001.png
801745_0002.png
801745_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
18. februar 2010Lovafdelingen2010-792-1174BBO41339
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 515 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. januar 2010.
Per Stig Møllerfg. justitsminister/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 515 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen omdelt somREU alm. del – bilag 226 med henblik på, om forældrean-svarsloven i dette tilfælde er blevet overholdt og virker efterhensigten.”

Svar:

I den henvendelse, der omtales i spørgsmålet, er der redegjort nærmerefor en konkret sag om samvær. Det anføres bl.a. i henvendelsen, at sam-været er præget af vold og seksuelle krænkelser.Justitsministeriet finder det rigtigst ikke at kommentere den konkrete sagnærmere, idet det dog kan oplyses, at statsforvaltningens afgørelse omsamvær kan påklages til Familiestyrelsen.Generelt kan det oplyses, at det følger af forældreansvarslovens § 19, atet barn har ret til samvær med den forælder, som det ikke har bopæl hos.Ifølge forældreansvarslovens § 21, stk. 1, kan statsforvaltningen efteranmodning træffe afgørelse om samvær, hvis der er uenighed om omfan-get eller udøvelsen af samværet. Afgørelsen om samvær træffes ud fra,hvad der er bedst for barnet, jf. forældreansvarslovens § 4.Er det ikke bedst for barnet, at der fastsættes samvær, kan statsforvalt-ningen efter forældreansvarslovens § 21, stk. 4, meddele afslag på fast-sættelse af samvær eller ophæve en eksisterende aftale eller afgørelse omsamvær.Statsforvaltningen skal ved modtagelsen af en anmodning om ophævelseeller suspension af samværet hurtigst muligt – og helst inden næste sam-vær – tage stilling til, om der er grundlag for at træffe en midlertidig af-gørelse om suspension af samværet, mens sagen undersøges.Samværet vil som udgangspunkt blive suspenderet, hvis påstanden om, atsamværsforælderen har udøvet vold over for barnet, eller at barnet udsæt-tes for andre grænseoverskridende handlinger under samværet, er til-strækkeligt underbygget. Ved denne vurdering kan der lægges vægt på,om forholdet er anmeldt til politiet, om der er sket underretning til kom-munen, og om der foreligger en skadestuerapport eller anden dokumenta-tion for vold, f.eks. en krisecentererklæring.2
En påstand om, at samværsforælderen har udøvet vold over for barnet,eller at barnet udsættes for andre grænseoverskridende handlinger undersamværet, bør altid føre til, at statsforvaltningen iværksætter nærmereundersøgelser af sagen.En sådan undersøgelse vil, afhængig af hvad der bedst for barnet, kunnegennemføres ved en børnesagkyndig undersøgelse eller ved, at en børne-sagkyndig afholder en samtale med barnet og fremkommer med en vur-dering på baggrund af samtalen. En samtale med barnet i statsforvaltnin-gen eller en børnesagkyndig undersøgelse har til formål at belyse barnetsperspektiv, herunder om barnet har behov for at blive friholdt for foræl-drenes konflikt.Samværet vil efter en konkret undersøgelse af sagen blive afslået ellerophævet, hvis der foreligger tilstrækkelig dokumentation for, at samværs-forælderen har udøvet vold over for barnet, eller barnet har været udsatfor grænseoverskridende handlinger under samværet.
3