Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
764935_0001.png
764935_0002.png
764935_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
27. november 2009Civil- og Politiafde-lingen2009-150-1412JEE42411
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 50 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 23. oktober 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Brian Mikkelsen/Anne Fode
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 50 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren i forlængelse af REU alm. del - svar på spm.1114, endnu engang besvare spørgsmålet, og gerne med del-besvarelse fra indenrigs- og socialministeren, redegøre forden seneste udvikling for hjemmeplejens arbejdsvilkår i ogomkring Mjølnerparken set i lyset af at det er fremgået afdagspressen flere steder, at problemerne stadig eksisterer påtrods af ordlyden i svaret på spørgsmål 1114.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetfølgende udtalelser fra indenrigs- og socialministeren og Rigspolitiet,hvortil der henvises:Indenrigs- og socialministeren har oplyst:”Indenrigs- og Socialministeriet har i bidrag til svar på REU1114 af 1. oktober 2009 oplyst, at det som udgangspunkt erkommunalbestyrelsen, der skal sikre, at den enkelte borgermodtager den nødvendige hjælp. Jeg finder det naturligvishelt uacceptabelt, hvis hjemmehjælpere skal udsættes for chi-kane, når de skal ud og hjælpe eksempelvis ældre borgere,der er afhængige af hjælpen. I sager om chikane, overfaldmv. spiller politiet derfor en afgørende rolle, sådan som detogså fremgår af svaret på REU 1114.I forlængelse af besvarelsen af REU 1114 hæfter jeg migendvidere ved, at den politisk ansvarlige i KøbenhavnsKommune, borgmester for sundhed og omsorg Mogens Løn-borg, er opmærksom på problemerne, som det fremgår af”Hjemmehjælpere bombarderes med sten” af 19. oktober2009 på DR’s hjemmeside, P4 København, DR Update.”Rigspolitiet har oplyst:”Københavns Politi har overfor Rigspolitiet bl.a. oplyst, atlederen af Nørrebro Lokalpoliti i september 2009 afholdt etmøde med lederen og personalet fra Københavns Kommuneshjemmepleje, idet nogle utilpassede unge i alderen 12-18 årigen var begyndt at genere hjemmeplejens personale medgrove tilråb, trusler, hærværk mv. De pågældendes adfærdvar uden sammenhæng med bandekonflikten.På den baggrund blev der indsat yderligere uniformeret poli-tipersonale i området ved Mjølnerparken og Hothers Pladsmed henblik på at opnå dialog med de unge. Københavns Po-2
litis Kriminalpræventive afdeling og socialforvaltningens ga-deplansmedarbejdere og gadeteams blev endvidere inddrageti processen, ligesom der blev taget kontakt til forældregrup-pen ”Sjakket”. Alle involverede personer ydede i den forbin-delse en stor indsats for at få bragt chikanerierne til ophør.Hertil kommer, at politiet i området i vidt omfang har søgt atinformere om hjemmeplejens arbejdsopgaver og om, athjemmeplejen rent faktisk udfører et godt socialt arbejde, ik-ke mindst over for de ældre beboere i området.Det lykkedes herefter at få nedbragt antallet af de nævnte epi-soder, og det blev aftalt med lederen af hjemmeplejen, at manskulle registrere eventuelle ubehagelige episoder, som hjem-mehjælperne fremover blev udsat for.Politiet har ikke efter mødet i september 2009 med hjemme-plejen modtaget oplysninger om sådanne episoder. Politiet erfortsat i løbende kontakt med personalet fra hjemmeplejen.”
3