Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
755752_0001.png
755752_0002.png
755752_0003.png
STATSMINISTERIET
Dato:J.nr.:Sagsbeh.:
5. november 20095215-0020TER
Notat om statsministerens besvarelse af samrådsspørgsmålA fra Folketingets Retsudvalget den 22. oktober 2009 om li-gestilling af seksuelle minoriteter
Statsministeren anførte ved besvarelsen af samrådsspørgsmålet, at:- siden Danmark for 20 år siden – som det første land i verden – gav ho-moseksuelle ret til at indgå registreret partnerskab, er der gennemførten række tiltag, som løbende har forbedret retsstillingen for seksuelleminoriteter.
- med ændringen af partnerskabsloven i 2004 blev alle ægteskabslovensregler om indgåelse af ægteskab – bortset fra muligheden for kirkeligvielse – også gjort gældende ved indgåelse af registreret partnerskab.Når to personer af samme køn indgår registreret partnerskab, opnår de– med meget få undtagelser – fuldstændig samme retsforhold som æg-tefæller bl.a. med hensyn til arveret, forsørgelsespligt og fælleseje.
- regeringen i meget vidt har omfang tilstræbt at skabe samme regler forregistrerede partnere som for ægtefæller.
-2-
- for så vidt angår det specifikke spørgsmål om kirkelig vielse af homo-seksuelle, har regeringen ikke ændret holdning, siden den tidligerestatsminister var i samråd i Retsudvalget tidligere på året.
- statsministeren i interviewet i bladet ”Out and About” blandt andet erciteret for at have sagt, at man som statsminister ikke bør blande sig ikirkens indre anliggender. Statsministeren havde også sagt, at det varvigtigt for statsministeren, at uanset hvordan man vælger at leve sam-men som par, skal man nyde den samme beskyttelse og have de sammematerielle rettigheder. Desuden havde statsministeren fortalt, at Ven-stres folketingsgruppe ikke var enige om for eksempel spørgsmålet omhomoseksuelles ret til kunstig befrugtning og adoption.
- der ikke er noget nyt i, at der i partierne ofte er varierende opfattelser,når det gælder principielle etiske spørgsmål. Det gælder naturligvis og-så i spørgsmål vedrørende homoseksuelles rettigheder.
- statsministeren naturligvis også havde nogle personlige meninger. Mendet at have et personligt synspunkt, betyder ikke nødvendigvis, at manogså mener, at der skal gennemføres lovgivning i overensstemmelsemed det synspunkt. Man har – og det gælder ikke mindst som statsmi-nister – et ansvar for at lytte til, hvad andre berørte har at sige. Man haren forpligtelse til at tage hensyn til andre og deres interesser. I dette til-fælde selvfølgelig først og fremmest folkekirken selv.
- hverken folkekirken eller de andre trossamfund har ønsket at få mulig-hed for at medvirke ved indgåelsen af registreret partnerskab. Det gæl-
-3-
der uanset om sådan en ordning er tvungen eller frivillig for præsterne.Det har regeringen lyttet til. Regeringen ønsker ikke at presse sådan enmulighed ned over trossamfundene eller at blande sig i kirkens indreanliggender. Et ønske herom skal komme frivilligt og indefra.
- spørgsmålet om homoseksuelles adgang til kirkelig vielse har væretrejst flere gange i Folketinget i de senere år. Og spørgsmålet er hvergang blevet afvist af regeringen og af et flertal i Folketinget.