Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
15. februar 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1550JEE42735
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 446 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. januar 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Per Stig Møllerfg. justitsminister/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 446 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Hvad er ministerens holdning til, at mulige skattesnyderegår fri for straf på grund af manglende ressourcer i politiet,herunder at der er sager der er op til 5 år gamle. I den forbin-delse bedes ministeren redegøre for forældelsesfristerne i så-danne sager.”Svar:
Indledningsvis kan der henvises til Justitsministeriets samtidige besvarel-se af spørgsmål nr. 318 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, hvoraffremgår, at bekæmpelse af økonomisk kriminalitet er højt prioriteret afpoliti og anklagemyndighed. I den nævnte besvarelse er endvidere rede-gjort nærmere for de initiativer, der er taget med henblik på at styrke be-handlingen af sager om økonomisk kriminalitet, herunder i form af etstyrket samarbejde mellem SKAT og politiet og anklagemyndigheden.Det kan i øvrigt oplyses, at skattesvig efter skattekontrollovens § 13,stk. 1, har en strafferamme på bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måne-der, mens skattesvig af særlig grov karakter omfattet af straffelovens§ 289 kan straffes med fængsel indtil 8 år.Efter straffelovens § 93, stk. 1, nr. 2, er forældelsesfristen 5 år, når derikke er hjemlet højere straf end fængsel i 4 år, mens forældelsesfristen er10 år, når der ikke er hjemlet højere straf end fængsel i 10 år, jf. § 93,stk. 1, nr. 3. Det fremgår desuden af § 93, stk. 2, nr. 2, at forældelsesfri-sten i intet tilfælde er mindre end 5 år for overtrædelse af skatte-, told-,afgifts- eller tilskudslovgivningen, hvorved der opnås eller kan opnås enuberettiget vinding.Forældelsesfristen er således 5 år for sager om skattesvig efter skattekon-trolloven og 10 år for sager om skattesvig af særlig grov karakter. Foræl-delsesfristen afbrydes, når den pågældende gøres bekendt med sigtelsen,eller når anklagemyndigheden anmoder om rettergangsskridt, hvorvedden pågældende sigtes for overtrædelsen, jf. § 94, stk. 5, 1. pkt.Rigsadvokaten har i den forbindelse oplyst over for Justitsministeriet, atder er rejst sigtelse i størstedelen af de sager om skattesvig, der verserer ipolitikredsene. Rigsadvokaten har endvidere oplyst, at de sager, der ver-serer i politikredsene om overtrædelse af skattekontrolloven pr. 1. januar2010, havde en gennemsnitlig alder på ca. 1 år og 8 måneder. Den gen-nemsnitlige alder for verserende sager om skattesvig af særlig grov ka-rakter efter straffelovens § 289 var ved årsskiftet ca. 1 år og 10 måneder.Det er på det foreliggende grundlag Rigsadvokatens opfattelse, at der ik-ke generelt er risiko for, at de verserende sager om skattesvig bliver for-ældede.2