Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
842362_0001.png
842362_0002.png
842362_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
10. maj 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1548JEE42699
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 441 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. januar 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 441 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse, om han finder det tilfredsstillende,at politiet ikke, når en borger kontakter politiet mens en for-brydelse begås, kommer ud til gerningsstedet. Endvidere be-des ministeren oplyse, hvad han vil gøre for at udgå tilsva-rende situationer i fremtiden, jf. artiklerne "Politiet lod fireindbrudstyve stikke af i ro og mag" og "Lidt som at leve i etanarki" fra Fyens Stiftstidende den 23. december 2009.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har indhentet en udtalelse fra Fyns Politi.Rigspolitiet har oplyst, at Fyns Politi ikke finder det tilfredsstillende, atman i den konkrete sag ikke straks havde mulighed for at sende en pa-trulje, da anmeldelsen om det i artiklerne omhandlede tyveri blev modta-get.Der var ifølge Fyns Politi på anmeldelsestidspunktet meget travlt i politi-kredsen, og alle patruljer var disponeret til andre udrykningskrævendeopgaver, herunder personfarlig kriminalitet, trusler om selvmord, efter-søgning af en bortgået 13-årig pige samt indbrud. På den baggrund fandtvagtcentralen ikke, at det var muligt at disponere en patrulje til det om-handlede forhold, før tyvene forlod gerningsstedet, hvilket skete, mensanmelderen talte med vagtcentralen.Vagtcentralen skønnede herefter, at der var ringe sandsynlighed for atfange gerningsmændene, hvorfor man fandt det mere hensigtsmæssigt atanvende politikredsens patruljer til de øvrige presserende opgaver.Fyns Politi beklager, at man først dagen efter fulgte op på anmeldelsenRigspolitiet har supplerende henvist til, at Rigspolitiet i slutningen af2009 har udarbejdet servicedeklarationer for politiets serviceniveau. Ser-vicedeklarationerne er udtryk for politiets minimumskrav til god borger-betjening.Servicedeklarationerne, som er tilgængelige på www.politi.dk, beskriversåledes, hvilken service politiet typisk leverer, hvis borgerne har væretudsat for og har anmeldt en forbrydelse, herunder bl.a. indbrud i privatbeboelse.2
Et vigtigt element i servicedeklarationerne er at informere om, hvordanpolitiet normalt prioriterer en henvendelse i forhold til de mange andrehenvendelser, som politiet modtager, herunder særligt om borgerne medrimelighed kan forvente, at politiet kommer til stede.Det fremgår således af servicedeklarationerne, at politiet i de situationer,hvor der er akut behov for politiets bistand, eller hvor der er fare for liveller førlighed, kommer til stede så hurtigt som muligt, hvilket bl.a. vilvære tilfældet ved igangværende indbrud, hvor gerningsmanden stadig ertil stede.Det fremgår endvidere, at politiet f.eks. ved indbrud i privat beboelse ty-pisk – enten samme dag eller i løbet af de følgende dage – kommer tilstede.Der kan i øvrigt henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr.437 (Alm.del) fra Folketingets Retsudvalg. Som det fremgår af besvarel-sen, har Justitsministeriet i samarbejde med Rigspolitiet, Rigsadvokaten,Det Kriminalpræventive Råd, Direktoratet for Kriminalforsorgen, Øko-nomi- og Erhvervsministeriet, Miljøministeriet og Forsikring og Pensionudarbejdet en samlet pakke med tiltag til en styrket indsats mod indbrud iprivate hjem.
3