Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
802303_0001.png
802303_0002.png
802303_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
19. februar 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1539JEE42633
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 429 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. januar 2010.
Brian Mikkelsen/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 429 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 31. decem-ber 2009 fra Tina Kjeldal vedrørende bandekriminalitet ogforebyggelse af kriminalitet, jf. REU alm. del - bilag 189.”

Svar:

1.

I den nævnte henvendelse kommer Tina Kjeldal med et bud på, hvor-dan man kan sætte ind over for bandekriminalitet.Tina Kjeldal foreslår nærmere, at der i forhold til de unge, der er i risiko-gruppen for at komme ind i en kriminel løbebane, etableres en ekstraor-dinær frit lejde-ordning for mindre kriminalitet, lokal politibeskyttelse,og en følgepersonsordning til at støtte den unge i dennes kontakt til myn-dighederne.

2.

Jeg kan i den forbindelse henvise til, at Justitsministeriet den 29. janu-ar 2010 afholdt konferencen ”Bryd fødekæden til banderne”, hvor derblev sat fokus på, hvordan den forebyggende indsats kan styrkes, så re-krutteringen til banderne bremses. Formålet med konferencen var at få såmange gode erfaringer, idéer og forslag som muligt til brug for det viderearbejde med at bryde fødekæden til banderne.Justitsministeriet åbnede endvidere i september sidste år en særlig mail-boks – ”stop banderne nu” – hvor omkring 300 personer har henvendt sigmed kommentarer og forslag til, hvordan bandekriminalitet bekæmpes.Justitsministeriet er lige nu ved at bearbejde de mange input fra konfe-rencen og mailboksen. De forskellige input vil bl.a. indgå i det viderearbejde med at gennemføre regeringens initiativer til bekæmpelse afungdomskriminalitet, herunder bandekriminalitet.Jeg kan i den sammenhæng også henvise til Justitsministeriets og Inden-rigs- og Socialministeriets samlede udspil fra oktober 2009. Udspillet ersom sådan ikke rettet specifikt mod løsningen af bandekriminaliteten.Den generelle indsats mod ungdomskriminalitet er imidlertid af helt af-gørende betydning for muligheden for at stoppe bandernes rekrutte-ringsmuligheder blandt børn og unge.

3.

Særligt i tilknytning til Tina Kjeldals henvendelse kan jeg sige, at flereaf idéerne ligger i tråd med forslagene fra konferencen og mailboksen.
2
For så vidt angår forslaget om frit lejde bemærkes, at det er regeringensgrundlæggende synspunkt, at der skal sættes massivt ind for at forebyg-ge, at børn og unge kommer ud i kriminalitet, men også, at unge, der be-går kriminalitet, bør mødes med konsekvens og fasthed. Dette sidste skerefter regeringens opfattelse bedst inden for det strafferetlige system.Jeg mener således ikke, at det er vejen frem at indføre en ordning medfrit lejde for visse typer af kriminalitet (f.eks. tyveri, hærværk og vold),begået af unge mellem 15 og 18 år, som foreslået af Tina Kjeldal.
3