Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
801767_0001.png
801767_0002.png
801767_0003.png
801767_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
18. februar 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1537JEE42804
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 424 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. januar2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).
Per Stig Møllerfg. justitsminister/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 424 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Idet der er problemer med at tilbyde ensartede tilbud tilvoldtægtsofre i Region Midtjylland, jf. artiklen "Krisehjælpafhænger af dit postnummer" i Århus Stiftstidende den 4. ja-nuar 2010, bedes ministeren - eventuelt efter en dialog medindenrigs- og socialministeren - kortlægge, om der er pro-blemer i andre regioner i forhold til at tilbyde voldtægtsofreden hjælp som de behøver?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetfølgende udtalelse fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, hvortilder henvises:”Rammerne

for behandling i sundhedsvæsenet

I 1999 udsendte Sundhedsstyrelsen ”Vejledning om denfremtidige organisation af sundhedsvæsenets indsats forvolds- og voldtægtsramte kvinder”. Formålet med vejlednin-gen er, at der tilbydes akut omsorg, retslægelige undersøgel-ser (personundersøgelse), rådgivning og behandling til kvin-der, der har været ofre for seksualiseret vold.Det fremgår af vejledningen, at ”Ansvaretfor, at der etable-res et fungerende beredskab er placeret i det amtskommuna-le/H:S sundhedsvæsen. Der lægges op til en smidig opgave-varetagelse, hvor der etableres et samarbejde mellem detamtskommunale/H:S sundhedsvæsen, politi, socialvæsen ogdet nærmeste retsmedicinske institut. Dette samarbejde skaltilrettelægges efter lokale forudsætninger og ikke nødvendig-vis ens fra amt til amt. Almindeligvis vil den fysiske etable-ring af beredskabet mest hensigtsmæssigt kunne foregå på etamtsligt hovedsygehus. Procedurerne for modtagelse, under-søgelse og behandling bør dog være ensartede i landet, uan-set hvilke strukturelle rammer procedurerne foregår i.”Centrene for voldtægtsofre varetager således den specialise-rede og samordnede indsats mellem sundhedsvæsen, politi,socialvæsen og retsmedicinsk institut i den akutte fase.Det er regionernes ansvar, at der etableres et fungerende be-redskab i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens vejled-ning. Det er også et regionalt ansvar, at der afsættes ressour-cer til centrene for voldtægtsofre.Under iagttagelse af vejledningens rammer kan regionernesåledes fastlægge serviceniveauet i hver enkel region. Der erikke hverken i lovgivningen eller i vejledningen fastsat nogenregel om, at et offer for seksualiseret vold kun kan modtage2
behandling på centrene inden for tre dage efter en forbrydel-se.Det bemærkes i øvrigt, at en sådan lokalt administreret fristfor behandling på centrene under ingen omstændigheder be-tyder, at ofre for voldtægt ikke tilbydes nødvendig behand-ling i sundhedsvæsenet efter fristen. Som alle andre med fy-siske eller psykiske behandlingsbehov kan de modtage hjælpi sundhedsvæsenet via de praktiserende læger. De praktise-rende læger kan henvise ofre for voldtægt til behandling påsygehus, hos praktiserende speciallæger eller privatpraktise-rende psykologer (med tilskud på 60 pct. fra sygesikringen tilbehandlingen). De nærmere regler om tilskud til psykologfremgår af bekendtgørelse nr. 674 af 26. juni 2008 om tilskudtil psykologbehandling i praksissektoren for særligt udsattepersongrupper.

De regionale voldtægtscentre

I anledning af spørgsmålene har Ministeriet for Sundhed ogForebyggelse anmodet Danske Regioner om oplysningervedrørende voldtægtscentrene i de fem regioner.Danske Regioner har oplyst, at alle regioner tilbyder hjælp tilvoldtægtsofre på centre for voldtægtsofre. Danske Regionerhar desuden bl.a. oplyst følgende:”I nogle regioner (Region Midtjylland, RegionSyddanmark og Region Hovedstaden) varierertilbuddets omfang, altså om der gives både medi-cinsk, psykologisk og social støtte. Der er ogsåvariationer mellem de forskellige regionale centrefor voldtægtsofre i forhold til, om der er en tids-frist for, hvornår personen, der har været udsatfor et overgreb, skal henvende sig for at få støtte.I Region Syddanmark vil regionen samordne til-buddet på centrene på OUH og Kolding sygehus,såfremt begge centre får godkendt deres speciale-ansøgning af Sundhedsstyrelsen. Regionsrådet iRegion Midtjylland har igangsat et udredningsar-bejde med at ensarte tilbuddet til borgere i regio-nen.På enkelte centre eksisterer en 3-døgns frist, sombetyder, at ofre for voldtægt skal henvende sigsenest 3 døgn efter, at de har været udsat for etovergreb. Fristen er fastsat på center-niveau oger baseret på faglige eller ressourcemæssige be-grundelser og er altså ikke baseret på lovgivnin-gen, hvorfor regionerne ikke finder det nødven-digt at ændre på denne.”
3

Specialeplanlægning

I medfør af sundhedsloven fastsætter Sundhedsstyrelsen efterrådgivning fra Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlæg-ning de faglige krav til varetagelse af specialfunktioner i sy-gehusvæsenet. Disse er bl.a. offentliggjort på Sundhedssty-relsen hjemmeside. Sundhedsstyrelsen træffer afgørelse om,hvorvidt et offentligt eller privat sygehus kan varetage en gi-ven specialiseret funktion.Varetagelsen af voldtægtscenterfunktionen indgår i Sund-hedsstyrelsens specialevejledning om gynækologi og obste-trik, hvorefter centre til modtagelse af voldtægtsofre skaletableres som specialfunktion på regionsniveau, eventueltmed formaliseret samarbejde på hovedfunktionsniveau.Formålet med specialeplanlægning er at sikre høj faglig kva-litet i behandlingen og helhed i patientforløbene under hen-syn til en effektiv ressourceudnyttelse. Specialeplanlægnin-gen skal desuden fremme, at der sker den nødvendige opbyg-ning og vedligeholdelse af ekspertise, forskning og udviklingsamt uddannelse med henblik på fortsat opretholdelse og ud-vikling af sundhedsvæsenets ydelser. Det er regionerne, somhar det implementeringsmæssige og driftsmæssige ansvar.Det forventes, at Sundhedsstyrelsen vil udmelde placering afspecialfunktionerne ultimo februar 2010. Sundhedsstyrelsensudmelding kan have betydning for placeringen af voldtægts-centrene i Danmark.”
4