Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
22. februar 2010Strafferetskontoret2010-792-1163RAJ41319
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 416 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. januar 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 416 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”I hvilke situationer er kriminalforsorgen forpligtet til at kon-takte de sociale myndigheder, når en mindreårig indsættes ien af kriminalforsorgens institutioner?”Svar:
Det fremgår af straffuldbyrdelseslovens § 44, at Kriminalforsorgens in-stitutioner skal vejlede og bistå afsonere med hensyn til den pågældendesarbejdsmæssige, uddannelsesmæssige, sociale og personlige forhold medhenblik på at forbedre den pågældendes muligheder for at leve en krimi-nalitetsfri tilværelse og begrænse de ulemper, som følger af frihedsberø-velsen. I den forbindelse skal institutionen formidle kontakt til personer,institutioner og myndigheder, der efter anden lovgivning kan yde bistand.En tilsvarende bestemmelse gælder for varetægtsarrestanter, jf. § 30 i be-kendtgørelse nr. 738 af 25. juni 2007 om ophold i varetægt.Kriminalforsorgen er forpligtet til at udarbejde handleplaner for alle 15-17-årige, der afsoner frihedsstraf, jf. straffuldbyrdelseslovens § 31, stk. 2,og § 1, stk. 2, nr. 1, i bekendtgørelse nr. 727 af 26. juni 2006 om be-grænsning af kriminalforsorgens pligt til at udarbejde handleplaner efterstraffuldbyrdelsesloven for indsatte, prøveløsladte og betinget dømte.For varetægtsarrestanter vil der i visse tilfælde blive udarbejdet handle-planer. Dette gælder bl.a. for unge under 18 år, som skal forsøges anbragti en institution uden for Kriminalforsorgen i medfør af straffuldbyrdel-seslovens § 78, stk. 2.Kriminalforsorgen skal koordinere handleplanerne for indsatte i fængslerog arresthuse, som er omfattet af bestemmelsen i straffuldbyrdelseslo-vens § 31, stk. 2, med kommunerne med henblik på at understøtte enlangsigtet indsats og sikre kontinuitet i samarbejdet om de fælles klienter,jf. § 10 i cirkulære nr. 16 af 27. februar 2009 om udarbejdelse af handle-planer efter straffuldbyrdelsesloven m.v. (handleplanscirkulæret). For-pligtelsen til at koordinere handleplanerne med kommunen gælder i detilfælde, hvor kommunen samtidig har pligt til at tilbyde en handleplanefter § 140, stk. 3, og § 141 i lov om social service.Det skal derudover nævnes, at offentligt ansatte efter § 1 i Indenrigs- ogSocialministeriets bekendtgørelse nr. 1336 af 30. november 2007 om un-derretningspligt over for kommunen efter lov om social service har pligt2
til at underrette kommunen, når de i deres virke bliver bekendt med for-hold for et barn eller en ung under 18 år, der må give formodning om, atbarnet eller den unge har behov for særlig støtte.Som udgangspunkt er de sociale myndigheder imidlertid allerede infor-meret af politiet, når en ung indsættes i en af Kriminalforsorgens institu-tioner. Kriminalforsorgen tager endvidere normalt kontakt til de socialemyndigheder, hvis der i forbindelse med en sigtelse skal udarbejdes enpersonundersøgelse efter retsplejelovens § 808.På afdelingen for unge på Københavns Fængsler, på ungeafdelingen iStatsfængslet i Ringe og på ungeafdelingen i Statsfængslet i Jyderup erdet derudover praksis, at de sociale myndigheder som udgangspunkt altidkontaktes, når en ung indsættes. Formålet med kontakten er både at ori-entere om indsættelsen og at indlede et samarbejde om sagsbehandlingenvedrørende den unge. Kontakten herefter sker løbende og er forskellig iden enkelte sag afhængig af bl.a. den unges forventede opholdstid i Kri-minalforsorgen, hvilke tiltag der skal iværksættes, den unges behov mv.
3