Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
791206_0001.png
791206_0002.png
791206_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
28. januar 2010Lovafdelingen2010-792-1162LOJ42319
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 408 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. januar 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 408 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Hvilke krav skal kriminalforsorgen leve op til på handle-plansområdet, og i hvor stor grad er det tilfældet? Tallene be-des opgjort på årstal.”

Svar:

Efter straffuldbyrdelsesloven er Kriminalforsorgen forpligtet til i samar-bejde med den dømte at udarbejde planer for afsoningen/tilsynsperiodenog tiden derefter. Som udgangspunkt skal der dog ikke udarbejdes så-danne planer for indsatte, der udstår fængselsstraf i 4 måneder eller der-under. For prøveløsladte og betinget dømte skal der som udgangspunktheller ikke udarbejdes sådanne planer, såfremt den pågældende ikkeskønnes at have behov for bistand med hensyn til beskæftigelsesmæssige,sociale og personlige forhold med henblik på at forbedre sin mulighedfor at leve en kriminalitetsfri tilværelse.For så vidt angår selve arbejdet med handleplanerne har Direktoratet forKriminalforsorgen oplyst, at Kriminalforsorgen skal leve op til de krav,der fremgår af handleplanscirkulæret og handleplansvejledningen. Detbetyder f.eks., at handleplanerne skal udarbejdes og evalueres inden fornogle bestemte frister, ligesom planerne skal indeholde relevante oplys-ninger om den dømtes sociale baggrund, aktuelle kriminalitet samt årsa-gerne hertil, uddannelses- og arbejdsmæssige ønsker, ligesom det f.eks.er et krav, at der er sammenhæng mellem årsagerne til den begåede kri-minalitet og de tiltag, som sættes i værk for den dømte.Som det fremgår af den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 407 fraFolketingets Retsudvalg, skal de enkelte tjenestesteder en gang årligt fo-retage en kvalitativ analyse af handleplanerne. Direktoratet har udstukketnogle retningslinier om de forskellige metoder, hvorefter dette kan ske.Resultaterne af de kvalitative evalueringer drøftes efterfølgende med di-rektoratet i forbindelse med de årlige kontraktforhandlinger. Da der ertale om kvalitative evalueringer, offentliggør direktoratet ikke resultater-ne, da de ikke er umiddelbart sammenlignelige tjenestestederne imellem.Den kvalitative evaluering har til hensigt at sikre, at Kriminalforsorgenslokale ledere tager større ansvar for, at handleplanerne bruges aktivt somarbejdsværktøj, at der sker en fortsat udvikling på området, og at der fo-retages en konkret vurdering af, hvilke indsatsområder der eventuelt skal
2
iværksættes i de enkelte institutioner for at leve op til kravene i handle-plansreglerne.Der henvises endvidere til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 407fra Folketingets Retsudvalg.
3