Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
782168_0001.png
782168_0002.png
782168_0003.png
782168_0004.png
782168_0005.png
782168_0006.png
782168_0007.png
UdlændingeafdelingenKontor for Visum, Udsendelser ogHumanitære Sager
TALEPAPIRDato:Journalnummer:Sagsbehandler:10. december 200909/09808jem

Besvarelse af samrådsspørgsmål S vedrørende danske myndigheders behandling af

uledsagede mindreårige asylansøgere

Titel

Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål S i Retsudval-

get

RetsudvalgetÅbent samrådDen 10. december 2009, kl. 14:30-15:30, Folketinget
MålgruppeAnledningTid og sted

Samrådsspørgsmål S:

”Ministeren bedes redegøre for danske myndigheders behandling af uledsagede flygtninge-børn og om Danmark lever op til FN’s Børnekonvention.”

Svar:

Jeg kan som integrationsminister kun redegøre for ud-lændingemyndighedernes behandling af uledsagede min-dreårige asylansøgere.
Jeg formoder, at spørgsmålet er møntet på de oplysnin-ger som Politiken har bragt på baggrund af information fraRed Barnet om, at der sker frihedsberøvelse af mindre-årige asylansøgere, samt at de skulle være blevet satsammen med voksne kriminelle.Der er ikke ifølge Børnekonventionen noget absolut for-bud mod at frihedsberøve mindreårige. Dog følger det afartikel 37, udover at frihedsberøvelsen skal være så kort-varig som muligt, at ethvert barn, der er frihedsberøvet,skal holdes adskilt fra voksne medmindre adskillelse ikkevurderes at være til barnets bedste.Efter udlændingelovens § 35 kan en udlænding vare-tægtsfængsles, når der er bestemte grunde til at anse va-retægtsfængsling for nødvendigt for at sikre udlændin-gens tilstedeværelse under en sag og under eventuel ap-pel, indtil en eventuel bestemmelse om udvisning kanfuldbyrdes. Varetægtsfængsling efter § 35 forudsætter så-ledes en straffesag.Efter udlændingelovens § 36, stk. 1, kan der ske friheds-berøvelse af en udlænding, der ikke har ret til at opholdesig i landet, for at sikre muligheden for afvisning, udvis-ning, for overførsel eller tilbageførsel eller for udsendelseaf udlændingen.
Side 2 af 7
Der må kun ske frihedsberøvelse efter udlændingelovens§ 36, stk. 1, såfremt de i § 34 nævnte mindre indgribendeforanstaltninger ikke er tilstrækkeligeSom jeg også har nævnt i min besvarelse af spørgsmålnr. 208 stillet af Folketingets Retsudvalg den 20. novem-ber 2009, som er besvaret forud for dette samråd, må fri-hedsberøvelse af mindreårige asylansøgere med hjem-mel i udlændingeloven kun anvendes, såfremt der forelig-ger helt særlige omstændigheder.Rigspolitiets Udlændingeafdeling, som udlændingemyn-dighederne samarbejder med vedrørende udlændingesa-ger, har oplyst, at frihedsberøvelse og varetægtsfængs-ling af mindreårige udlændinge – med hjemmel i udlæn-dingeloven – så vidt muligt skal undgås. Endvidere skalfrihedsberøvelsen være så kortvarig som muligt. Dettefølger også af Børnekonventionens artikel 37.Rigspolitiets Udlændingeafdeling har endvidere oplyst, atder ikke aktuelt er nogen mindreårige asylansøgere, derer frihedsberøvet i Rigspolitiets Udlændingeafdelings regi.Rigspolitiet har desuden oplyst, at der for tiden er 6 min-dreårige asylansøgere indlogeret ved Dansk Røde Kors ihenholdsvis Center Gribskov og Center Sjælsmark, somer i udsendelsesposition, idet de pågældende ikke harlovligt ophold i Danmark. De er ifølge Rigspolitiets oplys-Side 3 af 7
ninger alle idømt 40 dages fængsel for dokumentfalsk oger pålagt meldepligt hos politiet.Rigspolitiets Udlændingeafdeling har endelig oplyst, atsåfremt en uledsaget mindreårig asylansøger antræffesved grænsen og søger om asyl, bliver den pågældendekørt til de særlige centre for uledsagede mindreårigeasylansøgere. Uledsagede mindreårige asylansøgere bli-ver ikke frihedsberøvet, såfremt de ved grænsen oplyser,at de søger om asyl.For så vidt angår strafferetlig forfølgning af mindreårigeasylansøgere og varetægtsfængsling i den anledning måjeg henvise til justitsministerens redegørelse herfor.
Side 4 af 7
Generelt om behandlingen af mindreårige asylansøgere,der kommer til Danmark
Jeg kan generelt oplyse om udlændingemyndighedernesbehandling af mindreårige asylansøgere, at udlændinge-myndighederne betragter børn som en særligt sårbargruppe, og at der på den baggrund er udarbejdet noglesærlige retningslinjer for behandlingen af deres ansøg-ninger om asyl.Alle børn kan søge om asyl i Danmark. Uledsagede børnskal som udgangspunkt opfylde de samme betingelsersom andre asylansøgere for at få deres ansøgning be-handlet i Danmark og for at få asyl, men børns ansøgnin-ger skal behandles hurtigt, og børnene bliver indkvarteretpå særlige asylcentre med specialuddannet personale.Børn vil kun gennemgå asylsagsbehandlingen, hvis de ermodne nok til det.Hvis Udlændingeservice vurderer, at et barn ikke er til-strækkeligt modent, kan barnet, hvis betingelserne er op-fyldt, få en opholdstilladelse uden, at ansøgningen omasyl skal behandles.
Side 5 af 7
Hvis et barn får afslag på asyl, vil barnet i visse tilfældealligevel kunne opnå opholdstilladelse, som uledsagetmindreårig asylansøger. Det kan for eksempel være, hvisbarnet vil have svært ved at klare sig i hjemlandet, fordidet ikke har et tilstrækkeligt netværk i form af familie, an-dre voksne, offentlig forsorg eller lignende.Ethvert uledsaget barn vil få udpeget en personlig repræ-sentant, der skal varetage barnets interesser. Repræsen-tanten skal bl.a. yde støtte til barnet under asylsagensbehandling, for eksempel ved at være til stede underasylsamtalen. Repræsentanten skal også støtte barnet imere personlige forhold. Repræsentanten skal være uaf-hængig af udlændingemyndighederne og kan for eksem-pel være en slægtning eller en anden privatperson.Der er endvidere særlige asylcentre for uledsagede min-dreårige, som er døgnbemandede og bemandede medsærligt uddannet personale.Der er aktuelt 3 egentlige børnecentre, Center Gribskov,Sjælsmark Kaserne og Center Vipperød, samt en særligafdeling på Center Avnstrup til indkvartering af uledsage-de mindreårige.
Side 6 af 7
Asylcentrene har pligt til at sikre forebyggende sundheds-ordninger for børn og unge, som for eksempel med sund-hedsplejerske og forebyggende helbredsundersøgelserved en læge. Børn på asylcentre tilbydes samme sund-hedsbehandling som danske børn.Kommunerne har desuden pligt til at føre tilsyn med bør-nenes forhold efter lov om social service. Hvis der erasylansøgerbørn med særlige psykiske sundhedsproble-mer, skal asylcentret kontakte kommunen, så kommunenkan vurdere, om der er behov for en særlig indsats.Dansk Røde Kors og de øvrige centeroperatører yderdagligt en stor indsats for at sikre, at forholdene på asyl-centrene er rimelige, og der findes på centrene, ud overtilbuddene om sundhedsbehandling, en lang række tilbudom undervisning og fritidsaktiviteter, som omfatter allebørn på centrene.Jeg mener samlet set at kunne sige, at udlændingemyn-dighedernes behandling af uledsagede mindreårige asyl-ansøgere lever op til FN’ Børnekonvention og Danmarksinternationale forpligtelser i øvrigt.
Side 7 af 7