Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
787997_0001.png
787997_0002.png
787997_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
21. januar 2010Administrationsafde-lingen2009-0091-0320AKJ42933
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 269 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. december 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Julie Skovby (S).
Brian Mikkelsen/John Vestergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 269 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Vil ministeren oplyse om hvilke konsekvenser politibetjen-tenes mange og lange arbejdsdage har for politiets virke påFyn både under og efter klimatopmødet i København?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelse af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan oplyse, at der under afviklingen af COP 15selvsagt skulle opretholdes et beredskab i landets politikred-se, der skulle kunne håndtere de politimæssige opgaver, somikke var en del af COP 15.Planlægningen heraf skete under hensyntagen til, at danskpoliti i perioden for indsatsen under COP 15 ikke på sammemåde som ellers kunne løse hverdagens opgaver, og som føl-ge heraf var der et øget behov for prioritering og koordinationi forhold politiets opgavevaretagelse.Der blev udarbejdet en national operationsplan for at tilveje-bringe ensartede forudsætninger for prioriteringen og koordi-neringen af politiets opgavevaretagelse uden for rammerne afCOP 15-indsatsen. Operationsplanen indeholder bl.a. ret-ningslinjer for:Sikring af et ensartet serviceniveauPræcisering af opgavefordelingen mellem COP 15-indsatsen og politikredsenBeskrivelse af en assistancemodel ved større varsledeeller uvarslede hændelser uden for rammerne af COP15-indsatsenOpretholdelse af et nationalt overblik i indsatsperio-denAnvisninger for kommunikation – såvel internt someksternt.
Operationsplanen fastlægger en prioriteringsrækkefølge forpolitiets opgaveløsning. Denne prioritering tager udgangs-punkt i Rigspolitiets nationale strategiplan for politiets opera-tive indsats i 2009.Prioriteringslisten angiver hvilke politimæssige opgaver, derbør prioriteres, hvis det med de til rådighed værende ressour-cer i politikredsen ikke er muligt at løse alle opgaver med detsamme. Der er således ikke tale om, at politiet undlader at lø-se politimæssige opgaver, men at det - de ekstraordinære om-2
stændigheder taget i betragtning - kan tage længere tid endnormalt at løse de ikke akutte opgaver.Den endelige prioritering af de politimæssige opgaver fast-lægges af politidirektøren i de enkelte politikredse under for-nøden hensyntagen til de lokale forhold, der gør sig gældendefor den enkelte politikreds.Til brug for besvarelsen af Justitsministeriets anmodning harRigspolitiet indhentet et bidrag fra Fyns Politi.Fyns Politi har overfor Rigspolitiet oplyst, at politikredsenmed baggrund i den nationale operationsplan for hverdagensopgavevaretagelse havde udarbejdet en lokal operationsplan.Den lokale operationsplan indeholder blandt andet en lokalvagtplan, der beskriver, på hvilke tidspunkter medarbejderneskulle møde på arbejde. Planen, der er udarbejdet i tæt sam-arbejde med de lokale tillids- og sikkerhedsrepræsentanter,sikrer, at medarbejderne i perioden med 12- timers vagterhavde et passende antal fridage. Planen sikrer endvidere, atmedarbejderne havde både dag- og nattevagter.Endelig sikrer planen, at der på visse vagter var flere medar-bejdere på arbejde, end der ellers ville være, idet det måtteforudses, at det operative beredskab i perioder ville få flereopgaver tildelt, da lokalpolitiet havde en reduceret drift pågrund af afgivelserne til København.Fyns Politi har endelig overfor Rigspolitiet oplyst, at plan-lægningen samlet set er forløbet meget tilfredsstillende og i ettæt og konstruktivt samarbejde med de lokale tillidsrepræsen-tanter.”
3