Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
21. januar 2010Administrationsafde-lingen2009-0091-0320AKJ42931
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 266 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. december 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Julie Skovby (S).
Brian Mikkelsen/John Vestergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 266 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes oplyse, om ministeren finder det forsvar-ligt for sikkerheden under klimatopmødet i København og iresten af landet, at politibetjente skal arbejde 16 timer i døg-net helt op til 14 dage i træk?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelse af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Klimakonferencen i København i dagene fra den 7. til den18. december 2009 har været den største sikkerhedsopgavefor dansk politi nogensinde. Den politimæssige indsats harinvolveret langt den overvejende del af politistyrken enten di-rekte som en del af indsatsen i København eller indirekte somen del af det ordens- og efterforskningsmæssige beredskab iøvrigt i politikredsene.For at sikre et tilstrækkeligt antal polititimer til sikkerheds-indsatsen i forbindelse med COP 15 og varetagelse af politi-opgaverne i øvrigt i politikredsene var det nødvendigt at plan-lægge med såvel 12 timers tjeneste og 16 timers tjeneste.Der blev i forbindelse med planlægningen iværksat en rækketiltag, således at politipersonalet kunne få de bedst mulige ar-bejdsvilkår inden for de givne rammer.16-timers tjenesterne i forbindelse med den direkte indsats iKøbenhavn var planlagt således, at tid til transport, briefingmv. var indeholdt i tjenesterne. De mindst 8 timers dagligehviletid var således reel hviletid, der ikke skulle anvendes tilf.eks. transport.Tjenestetiden var i øvrigt planlagt således, at det var muligtfor politipersonalet at holde pause undervejs, spise mv.Der var etableret et velfærdskoncept med bespisning, kaffeog vand enten på det aktuelt bevogtede sted eller på en af desærlige lokationer, f.eks. Brøndbyhallen, ligesom der var ar-rangeret passende faciliteter, så vagtfrit personale havde mu-lighed for at sidde under afslappende former.Endelig blev der løbende foretaget en vurdering af mulighe-derne for at give medarbejderne fri.Erfaringerne fra indsatsen har vist, at politipersonalet har kla-ret de mange og lange vagter ganske udmærket.2
Det lykkedes generelt at følge planlægningen, ligesom det foren del medarbejderes vedkommende viste sig muligt at ind-lægge fridage eller at skære nogle af vagterne ned i tid.Derudover blev politipersonalet sikret minimum 35 timershviletid i forlængelse af deres sidste vagt under indsatsen.”
3