Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
779690_0001.png
779690_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
22. december 2009Politikontoret2009-150-1497LBN43522
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 258 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. december 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lene Espersenfg. justitsminister/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 258 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for, hvordan man som et led i ter-rorbekæmpelsen kan skærpe kontrollen med statsborgere fraUSA, der indrejser i Danmark, herunder særlig hvordan mankan sikre en øget kontrol med amerikanske statsborgere medikke-vestlig baggrund. Spørgsmålet er stillet på baggrund afChicago-sagen, hvor målet var Danmark og Jyllands-Posten.”

Svar:

Der kan henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 66 (Alm.del) fra Folketingets Retsudvalg, hvoraf bl.a. fremgår, at regeringen ermeget opmærksom på, at de relevante myndigheder sikres tilstrækkeligeressourcer samt alle relevante redskaber i indsatsen for at beskytte Dan-mark mod terror.Som anført i den nævnte besvarelse har regeringen således med henblikpå at styrke indsatsen mod terror senest i forbindelse med finanslovsafta-len for 2010 sammen med Dansk Folkeparti afsat 20 mio. kr. til investe-ringer i tidssvarende systemer, bl.a. inden for områderne observation,sporing og aflytning samt til opgradering af den nuværende tekniske un-derstøttelse.For at sikre politiet bedre hjælpemidler mod terrorisme og indrejse af il-legale personer til Danmark er regeringen og Dansk Folkeparti endvideresom led i finanslovsaftalen blevet enige om at styrke politiets mulighederfor at foretage kontrol med pas ved ind- og udrejse af Danmark. Der ersåledes afsat 10 mio. kr. i 2010, der skal give mulighed for, at politiet påbaggrund af en analyse af bl.a. sikkerhedsmæssige forhold vil kunnescanne pas i Interpol’s database de steder, hvor der sker indrejse fra ikke-Schengen-lande, herunder fra USA. Regeringen og Dansk Folkeparti ersamtidig blevet enige om, at det skal undersøges, om der er behov forinde i landet at kunne kontrollere pas udover den eksisterende centraleopslagsmulighed hos Rigspolitiet.Særligt hvad angår den konkrete sag, som der henvises til i spørgsmålet,kan der henvises til Justitsministeriets besvarelse af 4. november 2009 afspørgsmål nr. S 227 fra medlem af Folketinget Peter Skaarup (DF). Somdet fremgår heraf, har Politiets Efterretningstjeneste ikke fundet anled-ning til på den baggrund at hæve trusselsniveauet. Efterretningstjenestenhar endvidere ikke fundet anledning til at anbefale, at der iværksættessærlige tiltag i forhold til kontrollen ved de danske grænser.2