Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
2. februar 2010Civil- og Politiafde-lingen2009-150-1502JEE42564
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 255 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. december 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Brian Mikkelsen/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 255 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes kommentere oplysningerne i artiklen "Læ-gemangel trækker straffesager i langdrag" fra Vejle AmtsFolkeblad den 23. november 2009 og i den forbindelse rede-gøre for, hvilke initiativer ministeren vil tage for at sikre, atstraffesager ikke trækker ud pga. ventetid på mentalundersø-gelser af gerningsmanden.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet udtalelse fra Rigs-advokaten og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, hvortil jeg kanhenholde mig.Rigsadvokaten har oplyst følgende:”1. Rigsadvokaten har i rigsadvokatmeddelelse nr. 5/2007fastsat retningslinjer for anklagemyndighedens behandling afsager vedrørende psykisk afvigende kriminelle.Det fremgår af meddelelsen, at behovet for mentalundersø-gelse skal afklares så tidligt som muligt under efterforsknin-gen. Formålet hermed er at sikre, at undersøgelsen af den sig-tede kan iværksættes uden at forsinke straffesagen væsentligt.Det fremgår endvidere af meddelelsen og af en aftale fra2001 mellem Justitsministeriet og de daværende Nordjyl-lands, Århus og Fyns amter, at ambulante mentalundersøgel-ser så vidt muligt skal være gennemført senest 6 uger efter, atanklagemyndigheden har rekvireret en ambulant mentalun-dersøgelse. Mentalundersøgelse under indlæggelse på psykia-trisk afdeling må ifølge meddelelsen som udgangspunkt for-ventes at kunne gennemføres på 8 uger, men det kan i nogletilfælde være nødvendigt med en lidt længere hospitalsind-læggelse, hvilket kan medføre en forsinkelse af erklæringen.Rigsadvokaturen er bekendt med, at det ikke i praksis er mu-ligt for alle retspsykiatriske afdelinger at gennemføre mental-undersøgelser inden for henholdsvis 6 og 8 uger som forudsati meddelelsen.2.
Sydøstjyllands Politi, som har behandlet den sag, der ernævnt i den omtalte artikel i Vejle Amts Folkeblad, har bl.a.oplyst, at sigtede i den konkrete sag blev varetægtsfængsletden 28. september 2009 som sigtet for overtrædelse af straf-felovens § 245, stk. 1, ved at have tildelt sin kæreste stik modmaven, brystkassen og nakkeregionen med en knust flaske.
2
Under sagens behandling besluttede retten på et retsmøde, atsigtede skulle mentalundersøges. Inden retsmødet havde Psy-kiatrisk Afdeling på Middelfart Sygehus oplyst, at ventetidenpå en mentalundersøgelse ville være 3 måneder.Henset til ventetiden på en mentalundersøgelse og til sagenskonkrete omstændigheder, herunder bl.a. den straf, der villekunne forventes udmålt, blev sigtede løsladt af anklagemyn-digheden.Sydøstjyllands Politi har endvidere mere generelt oplyst, atdet i langt den overvejende del af de sager, hvori der skal fo-retages mentalundersøgelse, ikke er muligt at få disse foreta-get inden for de målsætninger, der er nævnt i rigsadvokat-meddelelse nr. 5/2007.”Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har oplyst følgende:”Regeringen er opmærksom på, at der i dag er stor efter-spørgsel på især speciallæger, og at denne efterspørgsel ogsåi de kommende år vil være en betydelig udfordring for sund-hedsvæsenet.Derfor har regeringen iværksat en række tiltag til at forøgeantallet af læger og speciallæger i sundhedsvæsenet. I 2009er optaget på medicinstudiet således øget med 200 studerendeårligt.Endvidere gennemførte regeringen i 2007 en reform af denlægelige videreuddannelse, der forventes at medføre 1600flere speciallæger på arbejdsmarkedet fra 2016 og frem. I denforbindelse blev antallet af hoveduddannelsesforløb i special-lægeuddannelsen øget fra ca. 730 i 2006 til 874 i perioden2008-2012.Herudover her Sundhedsstyrelsen indført differentierede in-troduktionsuddannelsesforløb i speciallægeuddannelsen. Detindebærer, at der opslås yderligere stillinger i de specialer,hvor der er et særligt rekrutteringsbehov, f.eks. i psykiatrien.I perioden 2008-2012 opslås der således 2-3 introduktions-stillinger pr. hoveduddannelsesstilling i det psykiatriske spe-ciale.”Det bemærkes i forlængelse heraf, at Justitsministeriet er opmærksom påproblemerne omkring udarbejdelse af mentalundersøgelser inden for ri-melig tid. Der blev således i efteråret 2008 afholdt et møde i Justitsmini-steriet med deltagelse af repræsentanter fra bl.a. regionerne, Rigsadvoka-ten samt Justitsministeriets Retspsykiatriske Klinik, hvor det nærmereblev drøftet, hvad der kunne gøres for at sikre, at mentalundersøgelserne
3
kunne gennemføres på de henholdsvis 6 og 8 uger, som er forudsat iRigsadvokatens nævnte meddelelse.På mødet blev der peget på det grundlæggende problem omkring læge-mangel på de retspsykiatriske afdelinger. Der blev endvidere peget påbehovet for at præcisere, hvilke akter der bør vedlægges en anmodningom mentalundersøgelse.Med henblik på at sikre at mentalundersøgelser altid påbegyndes straksved modtagelsen af anmodningen herom, har Rigsadvokaten i juni 2009præciseret over for politikredsene og statsadvokaterne, hvilke akter ogoplysninger mv. der bør vedlægges en anmodning om mentalundersøgel-se.På baggrund af bl.a. tilkendegivelsen fra Sydøstjyllands Politi har Ju-stitsministeriet indkaldt repræsentanter fra Ministeriet for Sundhed ogForebyggelse, regionerne, Rigsadvokaten, Rigspolitiet og Justitsministe-riets Retspsykiatriske Klinik til en fornyet drøftelse af, hvad der – udoverde beskrevne tiltag vedrørende speciallægeuddannelsen og den størreopmærksomhed på procedurerne omkring indhentelse af mentalundersø-gelser – kan gøres for at sikre, at straffesager ikke trækker unødigt ud pågrund af ventetid på sådanne undersøgelser.
4