Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
3. februar 2010Politikontoret2010-150-1591LBN43556
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 235 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. november 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sophie Hæstorp Andersen (S).
Brian Mikkelsen/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 235 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Hvor mange årsværk i politiet, vil der blive frigivet, hvis al-le sundhedsfaglige opkald til 112 i fremtiden besvares af sy-geplejersker og paramedicinere, fremfor politifolk?”Svar:
Der kan indledningsvis henvises til den samtidige besvarelse af spørgs-mål nr. 244 (Alm. del) fra Folketingets Sundhedsudvalg. Som det frem-går heraf, er der på baggrund af et nyligt afsluttet udvalgsarbejde igang-sat et arbejde med henblik på at gennemføre en ny model for håndterin-gen af alarmopkald.Som det videre fremgår, ligger det i den nye model, at betjeningen afalarmcentralerne (uden for Storkøbenhavn) vil forblive en politiopgave.Der er således ikke lagt op til, at 112-alarmopkald fremover skal besvaresaf f.eks. sygeplejersker eller paramedicinere. Den nye model indebærerimidlertid, at sundhedsfagligt personale kobles ind på samtaler, hvis op-kaldet vedrører sygdom eller tilskadekomst.Justitsministeriet har i øvrigt til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:”Politiet betjener i dag syv alarmcentraler. Hver alarmcentralhar fire arbejdspladser og er normalt bemandet med mindst toalarmoperatører. Den nuværende ordning indebærer således,at der normalt på landsplan er 14 alarmoperatører på vagt.Politiet har en fast gruppe af medarbejdere, der er uddannettil at kunne betjene alarmcentralerne. Antallet af medarbejde-re med den relevante uddannelse udgør ca. 150.Rigspolitiet anslår, at personaleforbruget til bemanding afalarmcentralerne i dag er ca. 70–90 årsværk. Det bemærkes,at alarmoperatørerne i et vist omfang – efter politikredsenesbestemmelse – varetager andre opgaver (f.eks. betjening afborgere på politistationen) samtidig med opgaven somalarmoperatør.”Det anførte omfatter det samlede nuværende personaleforbrug til beman-ding af politiets alarmcentraler. I den forbindelse bemærkes det, at hvisman – i stedet for den nye model, der som anført ovenfor nu arbejdesmed at gennemføre – valgte en ordning svarende til den, der er omtalt ispørgsmålet (altså at en række opkald besvares af sygeplejersker og pa-ramedicinere), ville det være nødvendigt at tage stilling til, hvem derskulle besvare opkald til 112 vedrørende forhold uden sundhedsfagligrelevans (f.eks. brand).2