Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
22. december 2009Strafferetskontoret2009-792-1124RAJ41239
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 230 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 27. november 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Baastrup (SF).
Lene Espersenfg. justitsminister/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 230 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Er der tale om en overtrædelse af straffeloven, hvis et firmabliver opkøbt og det nye firma fortsætter med at hæve pengepå en kundes PBS uden det nye firma har indgået en aftalemed kunden herom?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Finanstilsynet, hvortil Justitsministeriet kan henholde sig:”PBS-betalinger, som omhandlet i spørgsmålet, er omfattet aflov nr. 385 af 25. maj 2009 om betalingstjenester. En PBS-betaling er en såkaldt direkte debitering. Herved forstås, jf.lovens § 6, nr. 19, en betalingstjeneste med henblik på at de-bitere en betalers betalingskonto, hvor en betalingstransakti-on iværksættes af betalingsmodtageren på grund af, at betale-ren har meddelt sit samtykke til betalingsmodtageren, til be-talingsmodtagerens udbyder eller til betalerens egen udbyder.Ved indgåelse af en aftale om gennemførelse af direkte debi-teringer skal der indgås en rammeaftale, der skal indeholdeen række oplysninger, som er nærmere beskrevet i § 48, stk.1, i lov om betalingstjenester.Lov om betalingstjenester regulerer ikke spørgsmålet om etfirma, der har opkøbt et andet firma, kan fortsætte med at an-vende en kundes eksisterende rammeaftale om direkte debite-ring, eller om der skal indgås en ny rammeaftale. Dette vilbero på en fortolkning af den indgåede rammeaftale om den-ne også finder anvendelse i forhold til det ny firma.”Justitsministeriet kan i øvrigt henvise til besvarelsen af spørgsmål nr. 229(Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.
2