Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
779593_0001.png
779593_0002.png
779593_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
22. december 2009Strafferetskontoret2009-792-1120JST40032
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 224 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. november 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Julie Skovsby (S).
Lene Espersenfg. justitsminister/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 224 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes oplyse, om det efter de gældende regler ermuligt at få foretaget mentalundersøgelse af en person, derhar begået dyremishandling og i bekræftende fald, hvor man-ge gange det er sket inden for de seneste 3 år?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”Jeg kan indledningsvist mere generelt oplyse, at Rigsadvo-katen i rigsadvokatmeddelelse nr. 5/2007 har fastsat retnings-linjer for anklagemyndighedens behandling af sager vedrø-rende psykisk afvigende kriminelle.I afsnit 4.1. i den nævnte meddelelse er der redegjort nærme-re for betingelserne for iværksættelse af en mentalundersø-gelse. Det fremgår heraf bl.a., at sigtede skal underkastes enmentalundersøgelse, når dette findes at være af betydning forsagens afgørelse, jf. retsplejelovens § 809, stk. 1.Ifølge meddelelsen vil det i en række tilfælde være indiceretat iværksætte en mentalundersøgelse af den sigtede. Det dre-jer sig bl.a. om sager, hvor sigtede tidligere har modtagetpsykiatrisk behandling, eller der i øvrigt kan være grund til atformode, at sigtede er sindssyg eller mentalt retarderet, jf.straffelovens § 16. Det drejer sig endvidere om sager, hvorder i øvrigt, f.eks. på grund af de strafbare handlingers artog/eller grovhed, er grund til at formode, at sigtedes mentaletilstand afviger fra det normale.Det beror altid på en samlet vurdering, om der skal foretagesen mentalundersøgelse. I denne vurdering indgår foruden detumiddelbare indtryk af sigtede under afhøringerne og dennesadfærd under en eventuel varetægtsfængsling, oplysningerom den aktuelle sag, tidligere sager, oplysninger om sigtedespersonlige forhold i en eventuel personundersøgelse efterretsplejelovens § 808 samt oplysninger om tidligere psykia-trisk behandling eller sociale hjælpeforanstaltninger.Endelig fremgår det af afsnit 4.1. i den nævnte meddelelse, atmentalundersøgelse i reglen ikke iværksættes, når der ikke erspørgsmål om anden retsfølge end bøde.Sager om dyremishandling straffes efter dyreværnslovens §28, stk. 1, 3. pkt., hvoraf det fremgår, at hvis forholdet har2
haft karakter af mishandling, er straffen fængsel indtil 1 år, igentagelsestilfælde indtil 2 år.Der vil således efter de gældende regler og retningslinjerkunne udarbejdes mentalundersøgelser i sager vedrørende dy-remishandling, såfremt det efter en konkret vurdering skøn-nes relevant i den omhandlede sag.Rigsadvokaten er ikke i besiddelse af statistiske oplysninger,om og i givet fald i hvor mange sager om dyremishandlingder er udarbejdet mentalundersøgelser.”Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er anført af Rigsadvokaten.
3