Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
27. januar 2010Strafferetskontoret2009-792-1127FRM41080
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 212 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 24. november2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen (SF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 212 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes redegøre for, om de redskaber, som manhar til at undersøge og teste udviklingshæmmede af anden et-nisk herkomst, er tilstrækkelige og retvisende, herunder omder er behov for udvikling af bedre egnede redskaber.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, der har oplyst føl-gende:”Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har til brug for be-svarelsen indhentet en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen.Sundhedsstyrelsen har ved brev af 13. januar 2010 oplystfølgende:Ved udviklingshæmning, dvs. mental retardering, forstås entilstand af forsinket eller mangelfuld udvikling af evner ogfunktionsniveau, som viser sig i løbet af barndommen og sombidrager til det samlede intelligensniveau, dvs. de kognitive,sproglige, motoriske og sociale evner og færdigheder. Mentalretardering kan ses sammen med andre psykiske eller fysisketilstande og kan i sig selv have betydelig indvirkning på ad-færden.Graden af mental retardering bedømmes sædvanligvis ud frastandardiserede validerede intelligenstests, eventuelt supple-ret med andre typer tests eller vurderinger.Vurdering og testning er som udgangspunkt en opgave forpsykologer, der har den fornødne viden og indsigt i testningog de enkelte tests validitet og anvendelsesområde.Sundhedsstyrelsen har ikke specifik viden om, hvorvidt dergenerelt foreligger tilstrækkelige og retvisende tests til vurde-ring af udviklingshæmning blandt udviklingshæmmede afanden etnisk herkomst. Styrelsen skal anbefale, at man evt.forhører sig om dette i psykologiske forskningsmiljø-er/universitetsmiljøer f.eks. Institut for Psykologi, Køben-havns Universitet eller Psykologisk Institut, Århus Universi-tet.”Justitsministeriet kan henholde sig til det, som Ministeriet for Sundhedog Forebyggelse har oplyst.2