Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
772919_0001.png
772919_0002.png
772919_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
10. december 2009Strafferetskontoret2009-792-1119RAJ41247
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 203 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 20. november 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 203 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Mener regeringen, at det er i overensstemmelse med Børne-konventionen, at varetægtsfængsle flygtningebørn, der somled i deres flugt indrejser på falske dokumenter i de fængslerog institutioner der har kriminelle danske unge som målgrup-pe?”

Svar:

Jeg er helt enig i, at unge lovovertrædere under 18 år, der varetægts-fængsles eller skal afsone en ubetinget frihedsstraf, som udgangspunktbør placeres uden for fængsler og arresthuse, f.eks. i en sikret institutionfor børn og unge. Det følger bl.a. af FN’s Børnekonvention. Det fremgårsåledes af konventionens artikel 37 b, at anholdelse, tilbageholdelse ellerfængsling af unge under 18 år skal følge lovens forskrifter og kun måbruges som en sidste udvej og for det kortest mulige passende tidsrum,og at enhver ung under 18 år, der er berøvet friheden, skal holdes adskiltfra voksne, medmindre en sådan adskillelse ikke anses at tjene den ungestarv. Dette gælder selvsagt både for unge udlændinge og for unge dan-skere, som sigtes eller dømmes for kriminalitet.Som der nærmere er redegjort for i vedlagte besvarelse af spørgsmål nr.918 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del), er der i overensstemmelsemed reglerne i FN’s Børnekonvention taget en lang række initiativer medhenblik på at sikre, at unge lovovertrædere så vidt muligt placeres udenfor fængsel eller arresthus. Det er en kommunal opgave at sørge for dettilstrækkelige antal sikrede pladser til børn og unge, men regeringen hardog afsat midler til etablering af nye sikrede pladser i 2009.I de tilfælde, hvor unge lovovertrædere under 18 år alligevel må placeresi fængsel eller arresthus, er der taget en lang række initiativer i Kriminal-forsorgen med henblik på i videst muligt omfang at tage hensyn til deunges særlige behov, herunder således at de unge i overensstemmelsemed FN’s Børnekonvention skærmes i forhold til andre indsatte. Krimi-nalforsorgen er løbende opmærksom på mulighederne for at styrke densærlige indsats over for de unge, som anbringes i fængsler og arresthuse.Der henvises endvidere til besvarelsen af spørgsmål nr. 207 fra Folketin-gets Retsudvalg (Alm. del).Med hensyn til institutioner i socialt regi for børn og unge har Indenrigs-og Socialministeriet i øvrigt oplyst følgende:2
”De nærmere regler omkring sikrede afdelinger reguleres ireglerne i den sociale lovgivning; serviceloven (lovbekendt-gørelse nr. 941 af 1. oktober 2009) og magtanvendelsesbe-kendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 893 af 9. juli 2007).For så vidt angår rammerne på de sikrede afdelinger skal In-denrigs- og Socialministeriet bemærke, at der udover unge ivaretægtssurrogat, unge, der er placeret som alternativ tilfængselsstraf, og unge, der er idømt en ungdomssanktion, og-så er placeret unge som led i socialpædagogisk observationeller behandling.På døgninstitutioner, herunder sikrede afdelinger, modtagerbarnet eller den unge omsorg, personlig støtte, socialpædago-gisk rådgivning og behandling. Dette gælder også for institu-tioner, der har kriminelle unge som målgruppe.”
3