Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
774768_0001.png
774768_0002.png
774768_0003.png
774768_0004.png
774768_0005.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
14. december 2009Lovafdelingen2009-792-1114LOJ42211
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 189 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. november 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 189 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere artiklen ”DF: Fængsler skalikke være ferie” fra www.Berlingske.dk den 3. november2009 og oversende den undersøgelse, som er nævnt i artiklentil Retsudvalget.”

Svar:

1.

Af artiklen nævnt i spørgsmålet fremgår det, at der er foretaget en nyundersøgelse fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, hvor engruppe unge kriminelle giver udtryk for, at de oplever fængselsopholdetsom ”afslappende” og som at have ”sommerferie”.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at den omtalte undersøgel-se ”Ungdomskriminalitet, socialpolitik og socialpædagogik” er foretagetaf Inge M. Bryderup. Undersøgelsen er endnu ikke udgivet, men ud-kommer på Forlaget Klim(Århus) i 2010. Kriminalforsorgen har imidler-tid haft lejlighed til at gennemlæse undersøgelsen i forbindelse med be-svarelsen af nærværende spørgsmål.Det er Direktoratet for Kriminalforsorgens opfattelse, at der i artiklengenerelt synes at være en ensidig fremstilling af de unges fængselserfa-ringer. Af selve undersøgelsen fremgår, at flere af de unge giver udtrykfor, at de oplever et fængselsophold som en temmelig barsk oplevelse, ogat det i den forstand har været en afskrækkende oplevelse for dem.Undersøgelsen er baseret på interviews med 14 unge, som har begåetkriminalitet og i den forbindelse har været i fængsel eller arresthusog/eller er blevet idømt en ungdomssanktion. De interviewede ungekommer fra hele landet, og udvælgelsen af disse er foregået ved kontakttil personale på institutioner eller ved, at unge, som allerede er blevet in-terviewet til undersøgelsen, har spurgt nogle af deres bekendte, om de vildeltage. Der kan således ikke siges at være tale om interviews med et re-præsentativt udsnit af de unge.De unge, der indgår i undersøgelsen, var i alderen 18-21 år, og flertalletaf dem boede på en ungdomspension eller i egen bolig på interviewtids-punktet. Ingen af de unge var altså i fængsel på interviewtidspunktet, ogderes erfaringer med fængselsophold er således ikke baseret på aktuelleoplevelser.2

2.

Direktoratet for Kriminalforsorgen har i øvrigt oplyst, at der p.t. fore-tages interviews med unge varetægtsfængslede under 18 år, som ophol-der sig i danske arresthuse eller arrestafdelinger på fængsler. Interviewe-ne bliver foretaget som led i en undersøgelse foretaget af ph.d. stipendiatTea Torbenfeldt Bengtsson, SFI – Det Nationale Forskningscenter forvelfærd. Det forventes, at denne undersøgelse kan være med til at belyse,hvordan unge aktuelt oplever et ophold i arresthus, og dermed bidrage tilet mere nuanceret billede af de unges oplevelser af et ophold i fæng-sel/arresthus. Direktoratet er ikke bekendt med, hvornår undersøgelsenforventes offentliggjort.

3.

Det fremgår af FN’s Børnekonventions artikel 37 b, at anholdelse, til-bageholdelse eller fængsling af unge under 18 år skal følge lovens for-skrifter og kun må bruges som en sidste udvej og for det kortest muligepassende tidsrum, og at en enhver ung under 18 år, der er berøvet frihe-den, skal holdes adskilt fra voksne, medmindre en sådan adskillelse ikkeanses at tjene den unges tarv.I overensstemmelse hermed vil unge lovovertrædere under 18 år, der va-retægtsfængsles eller skal afsone en ubetinget frihedsstraf, som udgangs-punkt blive placeret uden for fængsler og arresthuse. De sikrede socialeinstitutioner skal således i videst muligt omfang benyttes som varetægts-surrogat, og det er udgangspunktet, at unge dømte under 18 år anbringespå behandlingsinstitution eller lignende efter straffuldbyrdelseslovens §78, medmindre afgørende hensyn til retshåndhævelsen taler imod at an-bringe dem uden for fængsel eller arresthus.Der er således kun få indsatte under 18 år i Kriminalforsorgens instituti-oner. Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at det gennemsnitligedaglige belæg af unge, som afsonede en frihedsstraf i fængsel eller ar-resthus, var ca. 8 i 2006, ca. 6 i 2007 og ca. 7 i 2008.Det gennemsnitlige daglige samlede belæg af unge anholdte og vare-tægtsfængslede i fængsler og arresthuse var ca. 10 i 2006, ca. 9 i 2007 ogca. 13 i 2008.Kriminalforsorgen har endvidere taget forskellige tiltag over for de unge,som alligevel bliver varetægtsfængslet eller afsoner i Kriminalforsorgensinstitutioner.
3
Ved placeringen af unge varetægtsarrestanter skal der efter bekendtgørel-se nr. 390 af 17. maj 2001 om behandlingen af 15-17-årige, der anbringesi Kriminalforsorgens institutioner, tages hensyn til institutionens aktuellebelægssammensætning og mulighederne for at iværksætte særlige be-handlingsprogrammer. Den unge skal placeres på en afdeling, hvor hen-synet til at beskytte den unge mod uheldig påvirkning fra medindsattebedst tilgodeses, og den unge må ikke uden godkendelse fra Direktoratetfor Kriminalforsorgen dele opholdsrum med indsatte over 17 år. Persona-let skal løbende overveje, om der er indsatte, som den unge kan have fæl-lesskab med, og hvis dette ikke er muligt i den pågældende institution,skal det overvejes at overføre den unge til en institution, hvor dette kanlade sig gøre.Unge varetægtsfængslede fra Københavnsområdet placeres på en afde-ling i Vestre Fængsel, hvor de kan skærmes i forhold til de øvrige indsat-te, og hvor de har mulighed for egen gårdtur og fællesskab. Der er til-knyttet en pædagogisk assistent til afdelingen, og de unge har derudoveradgang til en gymnastiksal og eget opholdsrum, hvor man samler de ungehver dag.Unge, som skal afsone en fængselsstraf i fængsel, anbringes som ud-gangspunkt i åbent fængsel. Ved anbringelsen placeres den unge efter enkonkret vurdering på en afdeling, hvor fællesskab med de øvrige indsatteer i overensstemmelse med den pågældendes tarv, og hvor hensynet til atbeskytte den unge mod uheldig påvirkning bedst tilgodeses. Institutionener forpligtet til at føre et særligt tilsyn med de unge og herunder væreopmærksom på, at den unge ikke udsættes for uheldig påvirkning framedindsatte. Institutionen skal mindst hver 14. dag drøfte den unges for-hold og vurdere, om der er grundlag for at foretage ændringer med hen-syn til placering.Direktoratet for Kriminalforsorgen har desuden etableret en ordning, somskal gøre det muligt at anbringe unge i en særlig afdeling med personale,der er uddannet til at tage sig af dem. Kriminalforsorgen har i september2009 åbnet en særlig afdeling i Statsfængslet i Jyderup for unge, der skalafsone i åbent fængsel. De unge har egne aktivitetsrum og bliver tilbudtsocialpædagogisk støtte i form af en tværfaglig indsats, idet der til afde-lingen udover uniformeret personale er tilknyttet socialpædagoger, psy-kologer, socialrådgivere eller andre relevante fagpersoner. Med disse til-bud forventer Kriminalforsorgen at imødekomme de særlige behov hos4
de unge og mindske de ulemper, der kan være ved placering på særligeungdomsafdelinger.Unge, der skal afsone i lukket fængsel, anbringes fortrinsvis i en særligafdeling for unge i Statsfængslet i Ringe.
5