Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
16. december 2009Det InternationaleKontor2009-150-1480KBU40507+ bilag
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 187 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. november 2009.
Brian Mikkelsen/Nicolai Pii
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 187 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes redegøre for baggrunden for, at USA næg-ter personen, som er omtalt i REU alm. del – bilag 81, udle-vering til Danmark til afsoning, og om ministeren vil tage ini-tiativer i forhold med henblik på udlevering af personen.”Svar:
1.
For så vidt angår mulighederne for at overføre en person, som er idømten fængselsstraf i udlandet, til Danmark med henblik på at afsone straf-fen her i landet, kan Justitsministeriet generelt oplyse, at udenlandskeafgørelser om straf kan fuldbyrdes i Danmark efter reglerne i lov om in-ternational fuldbyrdelse af straf (lovbekendtgørelse nr. 740 af 18. juli2005 med senere ændringer). Der gælder særlige regler for så vidt angårfuldbyrdelse af nordiske afgørelser om straf.Det følger af § 2 i lov om international fuldbyrdelse af straf mv., at afgø-relser, som er omfattet af den Europæiske Konvention af 21. marts 1983om overførsel af domfældte (dvs. frihedsstraffe idømt af en domstol), kanfuldbyrdes efter konventionens regler.Både Danmark og USA har tiltrådt 1983-konventionen, hvorfor landene ideres indbyrdes relationer er forpligtet til at følge konventionens be-stemmelser i sager om overførsel af domfældte.Det følger af § 3, stk. 2, i lov om international fuldbyrdelse af straf mv.,at fuldbyrdelse af udenlandske afgørelser her i landet som udgangspunktsker efter reglerne i 1983-konventionens artikel 11 om omsætning af rets-følgen, hvorefter domslandets dom omsættes til en dansk dom. På bag-grund af domslandets bedømmelse af de faktiske omstændigheder fast-sætter den danske domstol en straf, som svarer til straffen for en tilsva-rende lovovertrædelse efter dansk ret.Kun hvis det ellers ikke vil være muligt at få en domfældt overført tilDanmark, følger det af lovens § 3, stk. 3, at Justitsministeriet kan træffebestemmelse om, at fuldbyrdelsen skal ske efter reglerne i 1983-konventionens artikel 10 om fortsat fuldbyrdelse, hvorefter Danmarksom udgangspunkt er bundet af retsfølgens retlige karakter og varighed,som denne er fastsat af domslandet.
2
Det følger af 1983-konventionen, at en overførsel kun kan kun finde sted,hvis begge lande samtykker i overførslen. Konventionen forpligter ikkede kontraherende stater til at begrunde et eventuelt afslag på overførsel.2.
Det kan om den konkrete sag oplyses, at den pågældende danske stats-borger den 7. marts 2008 anmodede Justitsministeriet om at blive over-ført til Danmark med henblik på her i landet at fuldbyrde en fængselsstrafpå 6 år, som pågældende blev idømt ved en domstol i Florida, USA, den7. marts 2008.Efter at have indhentet de nødvendige oplysninger og dokumenter i sagen– samt på baggrund af en udtalelse fra Københavns Politi om sagen –anmodede Justitsministeriet ved brev af 29. januar 2009 de amerikanskemyndigheder om, at den pågældende blev overført til Danmark med hen-blik på her i landet at fuldbyrde den idømte fængselsstraf. Samtidig an-modede Justitsministeriet om at få oplyst, om – og i givet fald på hvilkevilkår – de amerikanske myndigheder var indstillet på at lade den pågæl-dende overføre til Danmark.Ved brev af 6. oktober 2009 oplyste de amerikanske myndigheder, atUSA ikke kunne samtykke til en overførsel af den pågældende danskestatsborger med henblik på straffuldbyrdelse i Danmark. De amerikanskemyndigheder har ikke givet nogen nærmere begrundelse for beslutnin-gen.Det kan i øvrigt oplyses, at Justitsministeriet på baggrund af en henven-delse fra den pågældende danske statsborgers advokat på ny har rettethenvendelse til de amerikanske myndigheder for at få bekræftet, om deamerikanske myndigheder i forbindelse med deres beslutning – i over-ensstemmelse med Justitsministeriets brev af 29. januar 2009 – tilligehavde inddraget muligheden for, at den idømte fængselsstraf kunne fuld-byrdes efter 1983-konventionens artikel 10 om fortsat fuldbyrdelse.Ved e-mail af 1. december 2009 har de amerikanske myndigheder be-kræftet, at muligheden for, at den idømte fængselsstraf kunne fuldbyrdesefter reglerne om fortsat fuldbyrdelse, var blevet inddraget i forbindelsemed beslutningen.Da 1983-konventionen ikke forpligter de kontraherende stater til at sam-tykke i overførsel af domfældte eller til at begrunde afslag på anmodnin-ger om overførsel, finder Justitsministeriet ikke på nuværende tidspunkt3
grundlag for på ny at rette henvendelse til de amerikanske myndighederom sagen.
4