Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
18. januar 2010Strafferetskontoret2009-792-1113JJA40353
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 186 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. november2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 186 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes redegøre for, hvilke initiativer han vil tagemed henblik på at sikre at pædofile kan henvende sig tilmyndighederne for at komme i behandling inden de foretagerovergreb samt oplyse, om ministeren vil sætte de nødvendigeressourcer af hertil, f.eks. til oprettelse af telefonlinjer, hvorpædofile kan henvende sig med henblik på at iværksættelseaf behandling, herunder oplyse hvad der i dag allerede er aftilgængelige muligheder på området.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetudtalelser fra Indenrigs- og Socialministeriet og Ministeriet for Sundhedog Forebyggelse.Indenrigs- og Socialministeriet har oplyst følgende:”Det kan oplyses, at Indenrigs- og Socialministeriet på myndig-hedsniveau ikke har særlige initiativer målrettet behandling af pæ-dofile. Det kan dog nævnes, at der eksisterer forskellige behand-lingstilbud for unge og voksne, der har været udsat for seksuelleovergreb, samt til mennesker med seksuelt krænkende adfærd. Someksempel kan nævnes AlbaHus, som bliver støttet med puljemidlerfra Indenrigs- og Socialministeriet.Derudover skal det nævnes, at kommunerne generelt har en rådgiv-ningsforpligtigelse efter Servicelovens § 10. Formålet med rådgiv-ningen er at forebygge sociale problemer og at hjælpe borgerenover øjeblikkelige vanskeligheder. Rådgivningen skal kunne givessom et anonymt og åbent tilbud.”Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har henvist til en udtalelse ind-hentet fra Sundhedsstyrelsen, der har oplyst følgende:”Behandling af pædofili kræver betydelig specialviden og erfaring,uanset om en person er dømt for kriminelle handlinger eller ved-kommende selv tager initiativ med henblik på at opnå behandlingfor pædofile tilbøjeligheder. Baggrunden herfor er blandt andet, atdet forudsætter stor specialviden og erfaring at vurdere alvorsgra-den af pædofile tilbøjeligheder lige som selve behandlingen kræversærlig kompetence. Behandlingen varetages af psykiatere, psyko-loger og andet personale i behandlingsteams ved højtspecialiseredesygehusenheder for sexologi, som varetager behandling af sæde-lighedskriminelle.2
Opgaven er i overensstemmelse hermed fastsat som en højt specia-liseret (landsdels-)funktion i Sundhedsstyrelsens nugældende Vej-ledning vedr. lands- og landsdelsfunktioner i sygehusvæsenet fra2001 og i Sundhedsstyrelsens specialevejledning vedrørende psy-kiatri for 2009. Funktionen varetages ved Rigshospitalet, OdenseUniversitetshospital og Århus Universitetshospital.Henvisning til de højtspecialiserede landsdelsfunktioner kan foregåved direkte henvisning fra praktiserende læger, speciallæger ellerandre sygehuse i overensstemmelse med de almindelige regler forhenvisning til diagnostik og behandling.På Rigshospitalets sexologiske klinik findes endvidere en åbenlandsdækkende telefonrådgivning i alt fire timer om ugen, hvor allekan henvende sig, herunder også anonymt, hvis man har behov forbehandling eller er bekymret for sine tilbøjeligheder.Det var Sundhedsstyrelsens og de tre højt specialiserede klinikkersvurdering i 2006, hvor åbningstiden for telefonrådgivningen blevudvidet til de nævnte fire timer, at man herved ville have dækketbehovet på landsplan for telefonrådgivning til personer med seksu-el interesse i børn.Rigshospitalets sexologiske klinik har overfor Sundhedsstyrelsenoplyst, at man i gennemsnit modtager én henvendelse om ugen in-denfor de fire timers telefonåbningstid. Hver samtale varer typisk½-1 time, og alle opfordres til og tilbydes behandling ved klinik-kerne. Det er erfaringen at en betydelig andel tager imod tilbuddet.De sexologiske klinikker varetager og behandler også andre selv-henvendere.Rigshospitalets sexologiske klinik oplyser over for Sundhedsstyrel-sen, at man har indtryk af, at muligheden for telefonisk henvendel-se/selvhenvendelse ikke er særligt kendt, og et øget kendskab for-mentlig vil medføre flere henvendelser. Ukendskabet gælder såvelprofessionelle som i offentligheden generelt. Sexologisk klinik haroplyst, at man på denne baggrund har søgt om midler forskelligesteder med henblik på, at gøre tilbuddet mere kendt uden at haveopnået dette. Man har dog nu med støtte fra ”Red Barnet” opbyggeten hjemmeside ” Bryd cirklen”, der informerer om pædofili og be-handlingstilbuddet med henblik på at øge kendskabet til tilbuddet.Det er klinikkens forhåbning, at dette kan øge kendskabet og der-ved antallet af henvendelser.Opsummerende konstaterer Sundhedsstyrelsen, at telefonrådgiv-ning vedrørende pædofili/seksuel interesse i børn kun bør foretagesved højtspecialiseret sexologisk sygehusenhed, hvor der er dennødvendige ekspertise og erfaring. At den foreliggende kapacitet påRigshospitalet med hensyn til åben telefonrådgivning på i alt firetimer ugentlig, aktuelt er fuldt tilstrækkelig, men at et bedre kend-skab til ordningen må antages at kunne medvirke til at flere hen-3
vender sig og dermed kommer tidligere i behandling. Eventuelleinitiativer bør således fokuseres på et øget kendskab til ordningenog mulighederne for selvhenvendelse.”Med hensyn til behandlingen af personer, der erdømtfor sædeligheds-kriminalitet, kan der herudover bl.a. henvises til vedlagte besvarelse afspørgsmål nr. 3 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om ændringaf reglerne for pædofilidømtes adgang til prøveløsladelse (B 112 – folke-tingsåret 2008-09), som Folketingets Retsudvalg har stillet til Justitsmi-nisteren den 27. april 2009.
4