Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
27. maj 2009Strafferetskontoret2009-730-0876RAJ41025
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 3 vedrørende forslag til fol-ketingsbeslutning om ændring af reglerne for pædofilidømtes adgang tilprøveløsladelse (B 112), som Folketingets Retsudvalg har stillet til ju-stitsministeren den 27. april 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMarlene Harpsøe (DF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 3 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til
folketingsbeslutning om ændring af reglerne for pædofilidømtes ad-
gang til prøveløsladelse (B 112):
”Hvad vil ministeren helt konkret gøre for at sikre, at børnikke udsættes for overgreb, at recidivprocenten mindskes forpædofilidømte samt at flere pædofilidømte kommer i behand-ling, mens de afsoner deres straf?”Svar:
Regeringen har stor fokus på indsatsen for at bekæmpe seksuelle over-greb mod børn og har løbende taget en række initiativer for at styrke ind-satsen på dette vigtige område.Regeringen udarbejdede bl.a. i 2003 en omfattende handlingsplan ombekæmpelse af seksuelt misbrug af børn, og der er netop taget initiativ tilmed inddragelse af alle relevante aktører at udarbejde en ny samlet stra-tegi til bekæmpelse af seksuelt misbrug af børn.Folketinget vedtog endvidere i 2008 regeringens lovforslag om skærpelseaf straffen i sager om seksuelle overgreb mod børn under 15 år. De nyeregler drejer sig om tilfælde, hvor gerningsmanden har skaffet sig samle-je eller anden kønslig omgængelse end samleje uden brug af vold ellertrusler om vold, men ved udnyttelse af sin fysiske eller psykiske overle-genhed (lov nr. 501 af 17. juni 2008). I 2008 vedtog Folketinget også re-geringens lovforslag om udvidelse af mulighederne for varetægtsfængs-ling (såkaldt retshåndhævelsesarrest) i sager om seksuelt misbrug af børn(lov nr. 499 af 17. juni 2008).Senest har Folketinget for nylig vedtaget regeringens lovforslag om gen-nemførelse af Europarådets konvention om beskyttelse af børn mod sek-suel udnyttelse og seksuelt misbrug mv. (lov nr. 319 af 28. april 2009).Som der blev redegjort for under førstebehandlingen af beslutningsfor-slaget, er der endvidere flere behandlingsmuligheder for personer, som erdømt for seksuelle overgreb mod børn.I 1997 blev der etableret en forsøgsordning med øget behandlingsindsatsover for de sædelighedsdømte. Ordningen, der blev gjort permanent fra2001, består dels af en behandlingsordning, dels af en visitationsordning.2
Ibehandlingsordningenkan den dømte i stedet for en ubetinget fæng-selsstraf få en betinget dom med vilkår om at gå i behandling i to år. Dendømte går til behandling på et af de tre behandlingssteder, som ligger ihenholdsvis København, Århus og Middelfart. Her gennemgår den dømteet længerevarende psykiatrisk/sexologisk behandlingsforløb.En række betingelser skal være opfyldt, før man kan omfattes af denneordning. Den sigtede skal være egnet til og motiveret for behandling.Den pågældende skal erklære sig helt eller delvis skyldig i sigtelsen ogskal udtrykke behov for behandlingen. Der skal desuden være en be-grænset risiko for, at den pågældende begår ny sædelighedskriminalitet iden periode, hvor behandlingen finder sted.Det er således ikke alle, der kan blive omfattet af denne ordning. I prak-sis er blandt andet entydigt tvangsprægede pædofile ikke omfattet af ord-ningen, da de typisk på grund af manglende erkendelse af kriminalitetenog motivation for behandling ikke udelukkende skal behandles ambulant,men skal tilbydes behandling via visitationsordningen. Hvis den sigtedehar tidligere domme for sædelighedskriminalitet, vil det ligeledes kunnetale imod, at den pågældende kan komme under behandlingsordningen.Sædelighedskriminelle, som idømmes en ubetinget frihedsstraf af fæng-sel i 30 dage og typisk op til 4 år, er omfattet af den såkaldtevisitations-ordning.Dømte med straffe på mere end 3 måneders fængsel påbegyndersom udgangspunkt afsoningen på visitationsafdelingen i Anstalten vedHerstedvester, mens dømte med straffe på fængsel fra 30 dage og til ogmed 3 måneder kun påbegynder afsoning på visitationsafdelingen, hvisafdelingen på grundlag af en gennemgang af sagens akter undtagelsesvisfinder, at der er et åbenbart behov for en målrettet behandlingsindsats.Under opholdet på visitationsafdelingen vurderer behandlingspersonalet,om den dømte har behov for og er motiveret for behandling. Hvis dendømte findes egnet til og er motiveret for behandling, kan den pågælden-de, når der sker overførsel til det fængsel, hvor afsoningen skal foregå, fåudgang fra fængslet til behandling på et af de i alt tre behandlingssteder ilandet (Rigshospitalet, Århus og Middelfart).Det har imidlertid vist sig, at der er en betydelig del af de sædeligheds-dømte, som ikke går i behandling i ambulant regi, enten på grund afmanglende motivation eller manglende egnethed.
3
Under førstebehandlingen af beslutningsforslaget blev der orienteret omet midlertidigt projekt i den halvåbne afdeling i Statsfængslet Møgelkær,hvor der udelukkende placeres sædelighedsdømte, som under visitations-opholdet på Anstalten ved Herstedvester har afvist at gå i behandling. Påafdelingen arbejdes der med at motivere de sædelighedsdømte, og det erforventningen, at indsatsen vil medføre, at flere af de dømte motiveres tilat gå i behandling. Desuden er det håbet, at medarbejderne vil erhvervesig viden og kompetencer til bedre at kunne håndtere de indsatte.Der er indgået en aftale med Rigshospitalet, Sexologisk Klinik, om bi-stand i forbindelse med den midlertidige ordning. I november 2008 blevder afholdt et kursus for personalet på afdelingen. To psykologer fraRigshospitalet er til stede i fængslet en dag hver 14. dag, hvor de førertilsyn og støtter personalet, så personalet kan få bearbejdet problemstil-linger, som volder besvær i dagligdagen, og blive bedre til at håndteregruppen af indsatte. De to psykologer afholder herudover individuellesamtaler med indsatte, som ønsker dette.Kriminalforsorgen har oplyst, at de foreløbige resultater viser, at det ermuligt at motivere flere indsatte til at gå i behandling. Siden ordningenstartede i november 2008, er 5 påbegyndt psykiatrisk og sexologisk be-handling på et af behandlingsstederne.En stor andel af sædelighedsdømte (op mod 50 pct.) har et misbrug, ty-pisk et alkoholmisbrug. Fra december 2008 er der derfor tillige etableretet tilbud om alkoholmisbrugsbehandling på afdelingen. Dette tilbud erogså af midlertidig karakter, foreløbigt for 2 år.Når den midlertidige ordning stopper i sommeren 2009, skal der udarbej-des en evaluering, så Kriminalforsorgen har et grundlag for at vurdere,om projektet skal forsøges forlænget eller gjort permanent.Som det fremgår, er der taget en række initiativer med henblik på at fore-bygge seksuelle overgreb mod børn og sikre en konsekvent retshåndhæ-velse i disse sager. De eksisterende behandlingstilbud og prøveløsladel-sesregler samt prøveløsladelsespraksis på området, jf. besvarelsen afspørgsmål nr. 2 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende beslutningsfor-slaget, er også væsentlige elementer i indsatsen for at hindre, at seksual-forbrydere, der er dømt for overgreb mod børn, på ny begår lignendekriminalitet.4
Kriminalforsorgen er desuden løbende opmærksom på mulighederne forat motivere flere sædelighedsdømte til at tage imod tilbud om relevantbehandling og har bl.a. iværksat det ovennævnte projekt i StatsfængsletMøgelkær.
5