Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
25. november 2009Civil- og Politiafde-lingen2009-150-1476JEE42330
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 178 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. november 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Brian Mikkelsen/Johan Kristian Legarth
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 178 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Under henvisning til ministerens forslag i bandepakken omnedsætteles lokale banderåd, bedes ministeren oplyse, hvorlangt man er nået med dette initiativ, herunder hvor rådene erblevet nedsat, hvem der deltager og om eventuelt indhøstedeerfaringer.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetfølgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:”Med vedtagelsen af den såkaldte ”Bandepakke” (lov nr. 501af 12. juni 2009) blev det besluttet, at der som led i en styrketkriminalpræventiv indsats oprettes særlige banderåd i de be-rørte lokalområder, hvor alle relevante aktører løbende kandrøfte konkrete problemer og forslag til forebyggende ogtryghedsskabende tiltag.Det fremgår af lovforslaget, at banderådene som supplementtil det eksisterende, tværgående kriminalpræventive arbejdenavnlig i lokalrådet og SSP-samarbejdet skal medvirke tilyderligere at målrette og udvikle indsatsen for at bryde ”fø-dekæden” til banderne. Banderådets primære fokus skal der-for være på de helt unge potentielle bandemedlemmer – densåkaldte ”lillebrorgruppe”.Det er hensigten, at banderådet skal medvirke til gensidigt atinddrage og delagtiggøre de lokale aktører – offentlige somprivate – i den fælles opgave og det fælles ansvar at dæmmeop for rekrutteringen til banderne. Det er således hensigten, atbanderådene sammensættes bredest muligt, således at der udover politiet, de sociale myndigheder og skolerne vil kunnedeltage en bred vifte af lokale foreninger, netværksgruppermv.Rigspolitiet udsendte den 13. maj 2009 en rundskrivelse tilsamtlige politikredse, hvori politikredsene blev anmodet omhurtigst muligt at etablere banderåd i de særligt berørte lokal-områder og i den forbindelse inddrage relevante repræsentan-ter fra sociale myndigheder, lokalforeninger mv. i overens-stemmelse bemærkningerne i lovforslaget.Til brug for besvarelsen af spørgsmålet, har Rigspolitiet ind-hentet bidrag fra politikredsene.
2
På den baggrund kan det oplyses, at 9 politikredse på nuvæ-rende tidspunkt har fundet grundlag for at etablere et eller fle-re banderåd.Det kan i den forbindelse eksempelvis oplyses, at der i Kø-benhavns politikreds er oprettet fire banderåd, der alle ersammensat af repræsentanter fra det bestående SSP-samarbejde. Herudover deltager repræsentanter fra halvof-fentlige og private organisationer, såsom repræsentanter fraboligforeninger, beboerforeninger, handelsstandsforeninger,ungdomsskoler, sportsforeninger, idrætshaller, fædregrupper,Natteravne, hotspots-indsatsen i Københavns Politikreds samtmedarbejdere fra Københavns Politis bandeenhed. Det er af-talt, at relevante personer i øvrigt kan inddrages, såfremt derer behov herfor.I 8 af de 9 kredse, der har fundet grundlag for etablering afbanderåd, har der på nuværende tidspunkt været afholdt et el-ler flere møder i rådene. I den resterende kreds forventes detførste møde afholdt i løbet af vinteren.Banderådenes mødefrekvens ses endnu ikke i alle tilfælde atvære fastlagt, men det kan eksempelvis nævnes, at Banderå-det i Odense Kommune siden etableringen den 29. juni 2009har afholdt fem møder, hvor der bl.a. er drøftet forebyggendetiltag med henblik på at forhindre tilgang til banderne, der ertilknyttet boligområdet i og omkring Vollsmose. I den for-bindelse har banderådet ad hoc inddraget repræsentanter fraboligforeningerne i området.Flere politikredse oplyser, at man allerede på nuværendetidspunkt har høstet erfaringer fra de etablerede banderåd,mens andre kredses erfaringer foreløbigt synes at være be-grænsede, hvilket formentlig skyldes den forholdsvis korteperiode, banderådene har været etableret.Som eksempel kan nævnes Sydøstjyllands Politi der over forRigspolitiet har oplyst, at politikredsen allerede på nuværen-de tidspunkt har draget særdeles positive erfaringer, og atbanderådene har haft stor betydning for den forebyggendeindsats over for unge og for de tværfaglige drøftelser af kon-krete problemer i lokalområderne.Sydøstjylland angiver i den forbindelse, at deres erfaringerviser, at det er vigtigt at knytte bånd til allerede etableredestrukturer, herunder særligt SSP-samarbejdet, med henblik påat undgå, at der skabes nye strukturer, som overlapper allere-de iværksatte initiativer. Politikredsen anfører endvidere, atdet er fundet hensigtsmæssigt, at der i banderådet fastlæggesen fælles pressestrategi med henblik bl.a. at undgå en øgetstigmatisering af de relevante grupperinger.3
Nordjyllands Politi har endvidere over for Rigspolitiet oplyst,at man på baggrund af drøftelser i banderådet i AalborgKommune iværksatte en nærmere undersøgelse, af situatio-nen i lokalområde, idet der forelå oplysninger om gruppe-ringsdannelse og rekrutteringsforsøg i området. Repræsentan-ter fra erhvervslivet, foreningslivet og boligforeninger i detpågældende lokalområde blev inddraget i undersøgelsen, somresulterede i en afkræftelse af formodningen om, at situatio-nen i lokalområdet var ved at udvikle sig i negativ retning.Midt- og Vestsjællands Politi og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har over for Rigspolitiet bemærket, at sammen-sætningen af banderådene sætter visse begrænsninger for,hvor målrettet indsatsen i forhold til bestemte unge kan blive,idet der ikke kan videregives oplysninger om enkeltpersonersrent private forhold til medlemmer af banderådene, som ikkerepræsenterer offentlige myndigheder.Det kan oplyses, at Midt- og Vestjyllands Politi ikke har fun-det grundlag for at oprette banderåd. Politikredsen har imid-lertid over for Rigspolitiet oplyst, at man i de respektive lo-kalråd er opmærksomme på eventuelle problemstillinger påbandeområdet.Endvidere har Bornholms Politi ikke fundet grundlag for atoprette banderåd, idet politikredsen ikke er berørt af proble-mer på området.Nordsjællands Politi har oplyst, at politikredsen i øjeblikketmed de relevante lokalråd drøfter etablering af banderåd i desærligt berørte områder.Afslutningsvist kan det oplyses, at de fleste politikredse haretableret banderådene i regi af lokalrådet, således at der ibanderådene enten fast eller ad hoc kan deltage eksterne par-ter fra private organisationer mv.”
4