Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
902945_0001.png
902945_0002.png
902945_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
15. oktober 2010Dyrevelfærdskontoret2010-150-1909MGO40835
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1609 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. september 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1609 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Er det korrekt, at cirkusheste ikke må holdes alene, mens atandre heste gerne må holdes alene?”

Svar:

Justitsministeriet kan bekræfte, at det følger af § 38 i bekendtgørelse nr.1365 af 16. december 2009 om hold og fremvisning af dyr i cirkus mv.,at heste skal opstaldes med mulighed for kontakt til artsfæller. Justitsmi-nisteriet kan endvidere bekræfte, at et tilsvarende krav ikke findes i lovnr. 528 af 6. juni 2007 om hold af heste.Bekendtgørelsen om hold og fremvisning af dyr i cirkus mv. bygger påen rapport, som er afgivet i november 2008 af Justitsministeriets arbejds-gruppe vedrørende hold og fremvisning af dyr i cirkus mv. For så vidtangår kravet om, at heste skal opstaldes med kontakt til artsfæller, hararbejdsgruppen anført følgende, jf. rapportens pkt. 4.6.3:”Endelig anbefaler arbejdsgruppen, at der i bekendtgørelsenfastsættes regler om, at heste skal opstaldes med kontakt tilartsfæller.Arbejdsgruppen har herved lagt vægt på, at heste er flokdyr,som under naturlige forhold lever i grupper med tæt kontakttil artsfæller. Heste er derfor ofte utrygge og nervøse ved atvære alene og befinder sig bedst, når de kan se og røre andreartsfæller. Social kontakt med mulighed for berøring medartsfæller er således et adfærdsmæssigt behov hos heste.Arbejdsgruppen skal i den forbindelse henvise til, at Justits-ministeriets arbejdsgruppe om hold af heste i januar 2006afgav en rapport, hvor arbejdsgruppen bl.a. anbefalede, atder i hesteloven blev stillet krav om, at et hestehold som mi-nimum skulle bestå af to heste.Et sådant krav fremgik dog ikke af det forslag til lov omhold af heste, som justitsministeren fremsatte på baggrund afarbejdsgruppens rapport. Ifølge de almindelige bemærknin-ger til lovforslaget kunne Justitsministeriet tilslutte sig vur-deringen af, at heste har et naturligt behov for social kontaktmed artsfæller, og at det derfor ud fra en dyrevelfærdsmæs-sig vinkel må være udgangspunktet, at et hestehold bør om-fatte mindst to heste.Kravet blev imidlertid ikke medtaget i lovforslaget, da detefter Justitsministeriets vurdering ville indebære et ufor-2
holdsmæssigt indgreb over for hestehold bestående af en en-kelt hest. Disse hestehold ville således være nødsaget til atudvide bestanden eller helt holde op med at holde hest, ogdisse konsekvenser ville ikke i fornødent omfang kunne af-bødes ved at indføre en overgangsordning for eksisterendehestehold.Arbejdsgruppen om hold og fremvisning af dyr i cirkus be-mærker, at et tilsvarende hensyn ikke gør sig gældende i for-hold til hestehold i cirkus, hvor der aldrig eller meget sjæl-dent vil forekomme hestehold, der består af en enkelt hest.Arbejdsgruppen finder derfor, at det vil være ubetænkeligt atstille krav om, at heste i cirkus skal opstaldes med kontakt tilen eller flere artsfæller.”
3