Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
763543_0001.png
763543_0002.png
763543_0003.png
763543_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
25. november 2009Civil- og Politiafde-lingen2009-150-1464JEE42224
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 160 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. november 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Johan Legarth
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 160 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren oversende den nationale operationsplan forden kriminalpræventive indsats til Retsudvalget - gerne i for-trolig form?”

Svar:

Justitsministeriet går ud fra, at spørgsmålet sigter til den af Rigspolitiet imarts måned 2009 udarbejdede nationale operationsplan for politiets ind-sats mod rockerkriminalitet og voldelige konflikter med udspring i rock-er- og bandemiljøer.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetfølgende udtalelse fra Rigspolitiet:”Operationsplanen beskriver bl.a., hvordan der i forbindelsemed førsteindsatsen ved alvorlige voldelige opgør mellemgrupperinger på rocker- og bandeområdet sker en korrekt ogkoordineret disponering og indledende efterforskning.Operationsplanen beskriver ligeledes, hvordan politikredseneskal iværksætte en hensigtsmæssig og synlig indsats i kon-fliktramte specifikt afgrænsede geografiske områder.Operationsplanen beskriver endvidere den efterforsknings-mæssige indsats, herunder den del af den efterforsknings-mæssige indsats, der udføres under inddragelse af SKAT.Endelig omhandler operationsplanen den kriminalpræventiveindsats, herunder hvorledes denne indsats tilrettelægges medhenblik på bl.a. at identificere børn og unge med potentiel til-knytning til grupperingerne med henblik på at sikre, at deretableres en egnet tværfaglig indsats gennem eksempelvisSSP-samarbejdet.Den kriminalpræventive indsats kan bl.a. omfatte en mere di-rekte kontakt til familierne til de unge samt en involvering afnetværkspersoner fra sports- og fritidsklubber, som ofte be-sidder relevant viden om potentielle risikoprofiler. Indsatsenomfatter endvidere fokus og videnindhentning i forhold tilrekrutteringsprocesser og -årsager.I relation til sidstnævnte blev politiet ved finansloven 2009 ioverensstemmelse med forligspartiernes aftale af 6. novem-ber 2008 tilført en merbevilling på 2,5 mio. kr. i henholdsvis2009 og 2010 til videnopsamling og undervisning vedrørendebandekriminalitet. Det fremgår af aftalen, at det skal sikres, at2
der gennemføres en målrettet og koordineret videnopsamling,forskningsindsats og uddannelse i bekæmpelse af bandekri-minalitet inspireret af bl.a. udenlandske erfaringer, herunderforskning i rekrutteringsprocesser og -årsager.På baggrund af regeringens og forligspartiernes særbevillingaf 6. november 2008 til indsatsen mod bandekriminalitet erder etableret et særligt bandeprojekt på tværs af politiets or-ganisation med fokus på flere forskellige elementer. Der ersåledes etableret fire arbejdsgrupper, der dækker forebyggel-sesstrategier, bekæmpelsesstrategier, forskning og analysesamt uddannelse og videndeling.Operationsplanen henviser endvidere til, at det med vedtagel-sen af den såkaldte ”Bandepakke” (lov nr. 501 af 12. juni2009) er besluttet, at der som led i en styrket kriminalpræven-tiv indsats oprettes særlige banderåd i de berørte lokalområ-der, hvor alle relevante aktører løbende kan drøfte konkreteproblemer og forslag til forebyggende og tryghedsskabendetiltag.Det fremgår endvidere af lovforslaget, at banderådene somsupplement til det eksisterende, tværgående kriminalpræven-tive arbejde navnlig i lokalrådet og SSP-samarbejdet skalmedvirke til yderligere at målrette og udvikle indsatsen for atbryde ”fødekæden” til banderne. Banderådenes primære fo-kus skal derfor være de helt unge potentielle bandemedlem-mer – den såkaldte ”lillebrorgruppe”.Det er hensigten, at banderådene skal medvirke til gensidigtat inddrage og delagtiggøre de lokale aktører – offentlige somprivate – i den fælles opgave og det fælles ansvar at dæmmeop for rekrutteringen til banderne. Det er således hensigten, atbanderådene er sammensat bredest muligt, således at der udover politiet, de sociale myndigheder og skolerne vil kunnedeltage en bred vifte af lokale foreninger, netværksgruppermv.”Som det fremgår, indeholder Rigspolitiets udtalelse en generel omtale afden pågældende operationsplan.Rigspolitiet har i tilknytning til sin udtalelse anført, at operationsplanen,der er et internt - og klassificeret - arbejdsdokument, er en samlet opera-tionalisering af indsatsen på rocker- og bandeområdet, som indeholder enmeget detaljeret beskrivelse af den samlede politimæssige indsats overfor bandekriminalitet.
3
Under henvisning til karakteren og indholdet af operationsplanen er detRigspolitiets opfattelse, at planen af polititaktiske årsager ikke bør vide-regives.Jeg er umiddelbart enig med Rigspolitiet heri.
4