Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
896592_0001.png
896592_0002.png
896592_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
5. oktober 2010Strafferetskontoret2010-792-1444RAJ41597
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1571 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. september 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1571 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes i den forbindelse redegøre for, om den rin-ge brug og forskellene de enkelte kreds imellem kalder pånye initiativer?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst følgende:”Rigspolitiet har varetaget koordineringen af den praktiske iværk-sættelse af ordningen med konflikråd i politikredsene, ligesomRigspolitiet varetager koordinering, uddannelse af kon-fliktrådsmæglere, videreudvikling og løbende evaluering af kon-fliktrådsordningen.Alle landets politikredse har i begyndelsen af 2010 fået fastlagtrammerne for organiseringen af arbejdet, ligesom Rigspolitiet harudpeget og uddannet konfliktrådsmæglere, således at der har væretafholdt konfliktråd i politikredsene siden marts 2010.Det er Rigspolitiets vurdering, at der generelt i politikredsene harværet stor fokus på konfliktrådsordningen og på målrettet at findeegnede sager til konfliktråd. De foreløbige erfaringer med de gen-nemførte konfliktråd viser, at de involverede parter generelt harværet meget tilfredse med muligheden for at mødes i et konfliktråd,hvor den forurettede har haft mulighed for at komme til orde overfor gerningsmanden og give udtryk for, hvordan vedkommende haroplevet den strafbare handling, og hvilke konsekvenser handlingenhar haft. Konfliktrådene har således i mange tilfælde medvirket til,at den forurettede har fået bearbejdet den vrede og angst, som denkriminelle handling har medført, og været med til at give forurette-de en følelse af større tryghed i hverdagen.Der har dog også været en række sager, som umiddelbart har væretvurderet egnede til konfliktråd, hvor enten gerningsmand eller foru-rettede ikke har ønsket at deltage.Det er Rigspolitiets vurdering, at antallet af anviste og gennemførtekonfliktråd vil vise en stigende tendens i de kommende år, når delskendskabet til ordningen udbredes, dels kendskabet til såvel foru-rettedes som gerningsmænds positive oplevelser i forhold til kon-fliktråd udbredes.Rigspolitiet har med henblik på styrkelse af det generelle kendskabtil konfliktrådsordningen bl.a. udarbejdet informationsmateriale, enhjemmeside,www.konfliktraad.dk,henvendt til borgerne samt ind-ledt et samarbejde med elektroniske medier med henblik på udar-2
bejdelse af dokumentarprogrammer om konfliktrådsordningen.Rigspolitiet afholder endvidere løbende møder med politikredseneskonfliktrådskoordinatorer med henblik på at udveksle erfaringer ogdrøfte særlige spørgsmål i forbindelse med konfliktrådsordningen.Endelig arbejder Rigspolitiet på at styrke konfliktrådsordningen iden almindelige sagsbehandling i politikredsene ved en it-mæssigunderstøttelse af ordningen i politiets sagsbehandlingssystem. Dertilføjes således et obligatorisk felt i politiets sagsbehandlingssy-stem, der sikrer, at politipersonalet elektronisk tvinges til at tagestilling til, hvorvidt sagen kan være egnet til et konfliktråd. Rigspo-litiet overvejer ligeledes yderligere tiltag i politiets kommendesagsbehandlingssystem med henblik på at sikre, at egnede sageridentificeres og anvises til konfliktråd.Rigspolitiet vil evaluere ordningen første gang i løbet af 2011.Rigspolitiet har dog allerede påbegyndt en del-evaluering for såvidt angår spørgsmålet om, hvorfor en del forurettede og ger-ningsmænd ikke ønsker at deltage i et konfliktråd. Delevalueringenforventes afsluttet ultimo 2010.Rigspolitiet vil på baggrund af resultaterne af evalueringerne lø-bende iværksætte de fornødne initiativer med henblik på at udbredekendskabet og brugen af ordningen.”Justitsministeriet kan henholde sig til det, som er anført af Rigspolitiet.
3