Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
4. oktober 2010Civilkontoret2010-150-1890JNW40441
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1534 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 8. september 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Bjarne Laustsen (S).
Lars Barfoed/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1534 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Vil ministeren redegøre for, hvilke uddannelser personalet,der betjener forlystelsesapparater, har fået og redegøre foruddannelsens indhold, hvor mange der har fået den og påhvilke AMU-centre efter § 16a i bekendtgørelse 2005-06-17nr. 502 om offentlige forlystelser?”Svar:
Bestemmelsen i § 16 a blev indsat i forlystelsesbekendtgørelsen1ved æn-dringsbekendtgørelse nr. 264 af 25. marts 2010.Bestemmelsen indebærer, at personale, som betjener de særlige forlystel-sesapparater, der er omfattet af forlystelsesbekendtgørelsens § 16, skalhave gennemgået en uddannelse, der sikrer, at det pågældende forlystel-sesapparat betjenes på forsvarlig vis. Uddannelsen skal bl.a. omfatte op-læring i driftsprocedurer, begrænsninger i drift på grund af vejrforhold oglignende, regler for bemanding af forlystelsesapparatet, eventuelle re-striktioner for publikum, herunder på grund af beruselse, alder, helbred,højde mv., og nødprocedurer.Hvis et forlystelsesapparat er omfattet af § 16, stk. 2, idet brug af appara-tet kan være forbundet med en særlig risiko for publikum og personale,er det endvidere et krav, at der, når forlystelsen er i brug, i nærhedenskal befinde sig personale, der inden for de seneste 5 år har gennemgåetet kursus i førstehjælp af minimum 7 timers varighed, eller har andensærlig uddannelse som f.eks. sygeplejerske eller læge, jf. § 16 a, stk. 2.Det er ejeren eller brugeren af forlystelsesapparatet, som er ansvarlig for,at personalet er uddannet i overensstemmelse med bekendtgørelsens reg-ler. Efter § 16 a, stk. 3, skal ejeren eller brugeren af forlystelsesapparatetsåledes på forespørgsel fra politiet eller synsvirksomheden kunne doku-mentere, at personalet, der betjener det pågældende forlystelsesapparat,har modtaget den relevante uddannelse. Ejeren eller brugeren af forly-stelsesapparatet skal endvidere kunne dokumentere, hvordan bestemmel-sen i stk. 2, er overholdt. Synsvirksomheden skal straks videregive op-lysninger til det stedlige politi i tilfælde, hvor der er konstateret mangler iforhold til uddannelseskravene.
Bekendtgørelse nr. 502 af 17. juni 2005 om offentlige forlystelser med senere ændrin-ger.2
1
Den uddannelse, personalet gennemgår, vil afhænge af, hvilket forlystel-sesapparat der er tale om, og det er derfor ikke muligt generelt at redegø-re for indholdet af uddannelsen. Det er imidlertid klart, at uddannelsensom minimum skal indeholde de elementer, der er gengivet oven for, ogsom følger direkte af § 16 a.Justitsministeriet er ikke bekendt med, hvor mange der har gennemførten uddannelse i betjening af et forlystelsesapparat, siden kravet heromtrådte i kraft den 27. marts 2010.
3