Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
896525_0001.png
896525_0002.png
896525_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
5. oktober 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1888JEE43502
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1527 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. september 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1527 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere de i medierne omtalte hæn-delser, hvor politiet har ladet østeuropæiske tyve gå udenstrafforfølgning, jf. Ritzau citathistorie 6. september 2010 kl.18.01?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet. I den anledning har Rigspolitiet henvist til føl-gende udtalelse fra Nordjyllands Politi:”1. Artiklen fra Ritzau den 6. september 2010 henviser til enepisode den 26. juni 2010 og en ikke nærmere angivet efter-følgende episode, hvor Nordjyllands Politi ifølge artiklen ibegge tilfælde skulle have ladet to litauere gå fra en gen-brugsplads ved Haverslev i Himmerland, selv om der varmistanke om, at de umiddelbart forinden havde stjålet frapladsen.

2.

Nordjyllands Politi kan i den anledning oplyse, at Nordjyl-lands Politi natten til den 26. juni 2010 modtog oplysningom, at der var aktiveret alarmer ved den pågældende gen-brugsplads. Der blev derfor sendt en patruljevogn til stedet,og denne rekvirerede herefter en hundepatrulje til sporsøg-ning. Politiet kunne konstatere, at der var klippet et hul i heg-net til pladsen, ligesom der i nærheden blev fundet en parke-ret litauisk varevogn. Ved den efterfølgende sporsøgning blevder endvidere ca. 700 meter fra pladsen truffet to litauiskemænd. Politiet fandt hverken på disse eller ved undersøgel-serne i området tyvekoster eller værktøj, der kunne knyttemændene til genbrugspladsen. Der fremkom heller ikke vedpolitiets undersøgelse af varebilen spor eller effekter af efter-forskningsmæssig interesse, ligesom der ikke på stedet varvidner, som forinden havde set personer trænge ind på gen-brugspladsen.Efter drøftelse med vagtchefen på vagtcentralen i Aalborgblev det på den baggrund besluttet, at der ikke var tilstrække-lig grundlag for at anholde de to mænd.Det kan oplyses, at vagtchefen ikke erindrer, at spørgsmåletom omkostninger ved eventuel tolkebistand blev drøftet iforbindelse med samtalerne med politipersonalet ved gen-brugspladsen den pågældende nat. Dette spørgsmål vil imid-lertid under alle omstændigheder ikke være afgørende for denpolitimæssige disponering i en sag.Vagtchefen har samtidig understreget, at beslutningen om, atder i den konkrete sag ikke var tilstrækkeligt grundlag for2
anholdelse, alene blev truffet ud fra resultaterne af de politi-mæssige undersøgelser på stedet.Den 6. juli 2010 klagede direktøren for det interessentskab,der driver genbrugspladsen, over politiets håndtering af epi-soden.Efter at have undersøgt omstændighederne omkring forløbettraf Nordjyllands Politi den 17. august 2010 afgørelse om, atder ikke var grundlag for at kritisere, at de to mænd ikke varblevet anholdt.

3.

Nordjyllands Politi har ikke modtaget klager over hændel-sesforløb efter den 26. juni 2010 i relation til den pågældendegenbrugsplads. Efter omtalen i den lokale presse af en efter-følgende episode blev der imidlertid taget kontakt til pressen,som oplyste, at episoden fandt sted den 28. august 2010.Det fremgår af politiets oplysninger, at personale fra et vagt-selskab den 28. august 2010 om aftenen tilkaldte politiet tilden pågældende genbrugsplads, fordi nogle personer skullevære på pladsen, hvor de var set afmontere edb-skrot. Endvi-dere var der parkeret en litauisk bil i nærheden.Vagtcentralen sendte straks en politipatrulje under udrykningtil stedet, hvor det ved kontakt til vagtselskabets personaleblev klart, at der formentlig ikke var set personer på pladsen.Politiet gennemgik området, men der blev ikke fundet perso-ner, ligesom det ikke umiddelbart kunne vurderes, om nogetvar stjålet.Herefter holdt politipatruljen øje med den parkerede bil, ogder kom lidt senere tre personer gående. Politipatruljen rette-de henvendelse til dem, og de oplyste på henholdsvis engelskog tysk deres identitet. De var alle litauiske statsborgere, ogden ene ejede bilen. De oplyste endvidere, hvor de opholdtsig og arbejdede i Himmerland. Politiet gennemså herefterderes bil, hvor der intet var af politimæssig interesse.Der blev herefter ikke fundet tilstrækkeligt grundlag for atsigte og anholde personerne for strafbart forhold.

4.

På baggrund af at der i forbindelse med presseomtalen blevrejst tvivl om Nordjyllands Politis dispositioner, har politi-kredsen mere generelt overvejet, om det yderligere kan sik-res, at der i lignende situationer træffes en så velunderbyggetbeslutning, som det er muligt i den konkrete situation.Dette har givet anledning til, at der ledelsesmæssigt bl.a. ergjort opmærksom på, at der i tvivlstilfælde bør ske forelæg-gelse af f.eks. spørgsmålet om anholdelse for politikredsensvagthavende jurist, ligesom de relevante mulige efterforsk-ningsskridt altid skal iværksættes.”3