Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
895782_0001.png
895782_0002.png
895782_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
1. oktober 2010Lovafdelingen2010-792-1430LOJ42907
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1524 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. september 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1524 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Kan ministeren sikre, at der er garanti for, at der ikke i for-bindelse med de igangværende adoptioner af børn fra Indientil Danmark, er tale om korruption, kidnapning eller, at de bi-ologiske forældre er blevet franarret børnene.”

Svar:

I forlængelse af Danmarks Radios udsendelse ”21 søndag” om korrupti-on i forbindelse med indiske adoptioner, der blev sendt den 20. juni2010, rettede Justitsministeriet ved brev af 1. juli 2010 skriftlig henven-delse til det indiske Ministry of Women & Child Development og bad deindiske myndigheder om at redegøre for beskyldningerne mod de indiskeadoptionsmyndigheder.Det indiske Ministry of Women & Child Development har ved brev af25. august 2010 besvaret henvendelsen. Af svaret fremgår, at de indiskemyndigheder i forhold til en konkret sag om adoption af en indisk sø-skendeflok til Danmark har suspenderet det pågældende børnehjems li-cens til at formidle børn til adoption, mens anklagerne om korruption ef-terforskes.Det indiske ministerium oplyser, at der ikke er rettet anklager mod be-stemte navngivne personer i den indiske centralmyndighed for adoption,CARA, hvorfor ministeriet indtil videre ikke har fundet grundlag for attage skridt i den forbindelse.Det indiske ministerium anfører, at det er ministeriets opfattelse, at CA-RA har udført sine forpligtelser som adoptionsmyndighed ansvarligt,men at ministeriet, hvis det viser sig, at ansatte i CARA findes skyldige ikorruption, straks vil imødegå dette i overensstemmelse med indisk lov-givning.Det er Justitsministeriets vurdering, at det er positivt, at man fra indiskside hurtigt har besvaret den danske henvendelse og har redegjort for detindiske ministeriums holdning til de rejste mistanker om korruption. Fraindisk side har man ikke afvist den bekymring, der måtte være, og detindiske ministerium giver udtryk for, at de indiske myndigheder tagersagen alvorligt.
2
På denne baggrund har Justitsministeriet indtil videre valgt at opretholdeadoptionsformidlingen fra Indien til Danmark, samtidig med at den indi-ske sag følges tæt. En afgørende forudsætning for at opretholde adopti-onsformidlingen er imidlertid, at adoptionerne fra Indien til Danmarkgennemføres på et etisk og juridisk forsvarligt grundlag. Familiestyrelsenhar derfor anmodet de to adoptionsformidlende organisationer, AC Bør-nehjælp og DanAdopt, om at redegøre for, hvorledes organisationerne iforhold til deres indiske samarbejdspartnere og de indiske adoptions-myndigheder kan sikre adoptionsprocessen yderligere, indtil mistankenmod bl.a. CARA er afdækket.
3