Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
891429_0001.png
891429_0002.png
891429_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Administrationsafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
20. september 2010ØkonomikontoretRune Nørr2010-0030-009813510
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1522 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. september 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1522 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere artiklen ”Vrede over planerfor Retten” i Thisted Dagblad 3. september 2010, 1. sektion,side 1.”

Svar:

1.

Det fremgår af den omhandlede artikel, at præsidenten for Retten iHolstebro planlægger at foretage en række ændringer i bemandingen ogfordelingen af sagen mellem hovedtingstedet i Holstebro og afdelings-kontoret i Thisted. Artiklen kan give det indtryk, at de planlagte ændrin-ger vil stride mod forudsætningerne bag domstolsreformen, som trådte ikraft den 1. januar 2007.

2.

Hovedsigtet med domstolsreformen var at skabe de bedst muligerammer for, at domstolenes opgaver kan løses med en ensartet høj fagligkvalitet overalt i landet og med en fleksibel, serviceorienteret og effektivtilrettelæggelse af arbejdet.På baggrund af de særlige geografiske forhold blev det ved domstolsre-formen forudsat, at Retten i Holstebro har et permanent afdelingskontor iThisted. Det fremgår af forarbejderne til domstolsreformen, at afdelings-kontoret efter behov bl.a. vil kunne behandle foged-, dødsboskifte- oggældssaneringssager samt notarialforretninger og mindre bødesager. Deter endvidere forudsat i forarbejderne, at tilståelsessager og domsmands-sager eller civile sager med mange lokale vidner efter en konkret vurde-ring vil kunne behandles ved afdelingskontoret.

3.

Domstolsstyrelsen har over for Justitsministeriet oplyst, at afdelings-kontoret i Thisted i en periode – som følge af den bygningsmæssige situ-ation ved hovedtingstedet i Holstebro – har haft en væsentlig større be-manding og behandlet en væsentlig større andel af sagerne inden for Hol-stebro retskreds end forudsat. Domstolsstyrelsen har således oplyst, atder efter reformens ikrafttræden den 1. januar 2007 blev henlagt et stortantal sager til behandling ved afdelingskontoret i Thisted, selvom detteikke kunne begrundes i den geografiske afstand til hovedtingstedet, og toaf de i alt seks dommere ved Retten i Holstebro blev tilknyttet afdelings-kontoret, hvor der før reformen kun var én dommer ved Retten i Thisted.Som det fremgår af den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 1489 fraRetsudvalget, har dette bl.a. indebåret, at knap en tredjedel af samtlige2
afsluttede straffesager og civile sager i 1. halvår af 2010 blev behandletved afdelingskontoret i Thisted. Præsidenten for Retten i Holstebro haroplyst over for Domstolsstyrelsen, at denne fordeling af sagerne har med-ført uensartede sagsbehandlingstider i retskredsen.

4.

Domstolsstyrelsen har oplyst, at der i løbet af oktober 2010 bliver flyt-tet en dommer fra afdelingskontoret i Thisted til hovedtingstedet i Hol-stebro. Afdelingskontoret vil herefter være bemandet med en dommer, enretsassessor og seks kontormedarbejdere. Retten i Holstebro vil på et se-nere tidspunkt overveje, hvordan den permanente bemanding af afde-lingskontoret i Thisted skal være, efter at en ny retsbygning forventes atkunne tages i brug i løbet af 2012. Domstolsstyrelsen har understreget, atafdelingskontorets bemanding naturligvis vil være i fuld overensstem-melse med forudsætningerne bag domstolsreformen.Formålet med den planlagte omlægning er at sikre en mere hensigtsmæs-sig fordeling – og dermed mere ensartet behandling – af sagerne i heleretskredsen. Omlægningen skal således gøre det muligt at behandle sa-gerne mere effektivt med henblik på at forkorte sagsbehandlingstidernetil gavn for alle indbyggere i Holstebro retskreds. Med omlægningenskabes samtidig det faglige miljø, som er forudsat ved domstolsreformenmed henblik på at sikre en generelt høj og ensartet kvalitet af sagsbe-handlingen ved byretterne.

5.

Domstolsstyrelsen har oplyst, at afdelingskontoret i Thisted naturligvis– i overensstemmelse med forarbejderne til domstolsreformen – fortsatvil behandle de såkaldt borgernære sager som foged-, dødsboskifte- oggældssaneringssager samt notarialforretninger og mindre bødesager. Somdet ligeledes er forudsat i forarbejderne, vil tilståelsessager og doms-mandssager eller civile sager med mange lokale vidner efter en konkretvurdering også fortsat kunne behandles ved afdelingskontoret i Thisted,særligt hvis borgerens afstand til hovedtingstedet er meget stor. Det be-mærkes i den forbindelse, at dommerne ved Retten i Holstebro naturlig-vis også vil kunne deltage i behandlingen af sager ved afdelingskontoret iThisted, selvom deres kontor er ved hovedtingstedet.Der henvises i øvrigt til Justitsministeriets besvarelser af 31. marts 2006af spørgsmål nr. 61-63 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag tillov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- ogdomstolsreform) (L 168).3