Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
896805_0001.png
896805_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
4. oktober 2010Færdsels- og våben-kontoret2010-150-1883MDT40809
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1511 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. september 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kim Christiansen (DF).
Lars Barfoed/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1511 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes oplyse, om der findes retningslinier vedrø-rende placeringen af politets fotovogne, og i så fald hvilke.”

Svar:

Justitsministeriet skal indledningsvis bemærke, at ministeriet har forståetspørgsmålet således, at det ønskes oplyst, om der findes retningslinjerfor, på hvilke vejstrækninger politiet kan anvende fotovogne (automatisktrafikkontrol) som en del af den almindelige færdselskontrol. Der vil i detfølgende derfor ikke blive redegjort nærmere for de retningslinjer af tek-nisk karakter, der vedrører, hvordan en fotovogn skal opstilles i forholdtil kørebanen mv. i forbindelse med udførelsen af fartmålingerne på etgivent sted.Justitsministeriet kan oplyse, at det er de enkelte politikredse, der i sam-arbejde med vejmyndighederne udvælger de vejstrækninger, hvor dergennemføres automatisk trafikkontrol. Udvælgelsen sker på grundlag afkriterier, som er fastlagt efter drøftelser mellem Transportministeriet,Vejdirektoratet, Justitsministeriet og Rigspolitiet.De 5 kriterier, der anvendes, er følgende: 1) ulykkesbelastede stræknin-ger, 2) skoleveje og veje ved institutioner, 3) gennemfartsveje gennemmindre byer, 4) veje med vejarbejde og 5) vejstrækninger, hvor hastighe-den giver anledning til utryghed.Rigspolitiet har oplyst, at det beror på en konkret vurdering af de lokaleforhold, herunder bl.a. hastighedsudviklingen, antallet af ulykker mv.,om en given strækning opfylder et eller flere af kriterierne for anvendelseaf automatisk trafikkontrol. Rigspolitiet har ikke fastsat nærmere ret-ningslinjer til brug for politikredsenes vurdering heraf.Beslutninger om anvendelse af automatisk trafikkontrol på vejstræknin-ger, hvor hastigheden giver anledning til utryghed, træffes på baggrundaf henvendelser fra beboere, grundejerforeninger og lignende.De vejstrækninger, hvor der i de enkelte politikredse udføres automatisktrafikkontrol, med undtagelse af vejstrækninger med vejarbejde, er of-fentliggjort på politiets hjemmeside politi.dk.Automatisk trafikkontrol anvendes normalt ikke på motorvejsstræknin-ger, undtagen i forbindelse med vejarbejde.2