Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
889875_0001.png
889875_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Retsudvalg
Dato: 15. september 2010Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMSBPESags nr.: 1007290Dok nr.: 295898
Folketingets Retsudvalg har den 2. september 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 1508 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besva-res. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).

Spørgsmål nr. 1508:

’’Ministeren bedes oversende en oversigt over udviklingen i antallet af flygtedefanger/patienter fra de lukkede psykiatriske afdelinger i Danmark fordelt pr. årog pr. afdeling i de seneste 10 år.”

Svar:

Jeg har til brug for min besvarelse indhentet bidrag fra Danske Regioner, somhar oplyst følgende:”Danske Regioner skal beklageligvis oplyse, at regionerne på det foreliggendegrundlag ikke er i stand til at levere valide oplysninger herom. Det skyldes, atde psykiatriske afdelinger ikke har pligt til at føre statistik over patientflugter el-ler situationer, hvor patienterne ikke overholder aftaler vedrørende udgang.Sådanne hændelser registreres alene i patientens journal. Tilsvarende regi-streres afdelingens efterfølgende kontakt til politiet og kriminalforsorgen i jour-nalen.På baggrund af et lignende spørgsmål til henholdsvis Justitsministeren (REUalm. del spm. 219) og Ministeren for Sundhed og Forebyggelse (SUU alm. delspm. 72) forsøgte Danske Regioner primo 2009 at indhente oplysninger omantal flugter og absenteringer (udeblivelser). Danske Regioners besvarelseherpå er vedlagt.Som det fremgår viste der sig meget store variationer i data fra region til regionog fra afdeling til afdeling. Oplysningerne skal således tages med meget storeforbehold, og Danske Regioner har alene brugt de i 2009 indhentede oplys-ninger til at skønne, at der årligt flygter ca. 40 patienter fra de retspsykiatriskeafdelinger. Også dette skøn er behæftet med betydelig usikkerhed.På baggrund af de patientflugter i 2010 skønner Danske Regioner at proble-met er eskaleret. Derfor har samtlige regioner gennemført et sikkerhedstjek påde retspsykiatriske afdelinger ligesom sikkerhedsforanstaltningerne er blevetgennemgået i relation til de konkrete flugtepisoder.Herudover har Danske Regioner truffet beslutning om at gennemføre en kule-gravning af retspsykiatrien med henblik på:at kortlægge udviklingen i kapacitet og patientsammensætning
Side 2
at beskrive behandlingsindsatsen og det eksisterende sikkerhedsni-veauat se på samarbejdet om behandlingen af de retspsykiatriske patienterat redegøre for de faglige udfordringer i retspsykiatrienat vurdere den eksisterende lovgivning og behovet for ændringerat fremsætte forslag til, hvordan de faglige og sikkerhedsmæssige ud-fordringer bedst løses fremadrettet.
Både Justitsministeriet og Indenrigs- og Sundhedsministeriet er inviteret til atdeltage i kulegravningen, og Danske Regioner noterer sig, at indenrigs- ogsundhedsministeren har udtrykt sin opbakning til initiativet.Danske Regioner inddrager gerne drøftelser af en bedre fremadrettet registre-ring af patientflugter m.v. i udvalget. Det forudsætter ifølge Danske Regionerimidlertid, at der skabes et fælles grundlag og nogle entydige definitioner.”Jeg henholder mig til Danske Regioners udtalelse og vedlægger den omtaltebesvarelse af 22. januar 2009 fra Danske Regioner.Jeg skal i øvrigt henvise til den tidligere minister for sundhed og forebyggelsesbesvarelse af 26. februar 2009 af spørgsmål nr. 72 (Alm. del) fra FolketingetsSundhedsudvalg.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder/ Susanne Beck Petersen