Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
897042_0001.png
897042_0002.png
897042_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
5. oktober 2010Dyrevelfærdskontoret2010-150-1880MGO40832
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1496 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. september2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1496 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Har politiets anklagemyndighed anklagere, som er special-uddannet til at tage sig af overtrædelser af dyreværnsloven?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodetRigsadvokaten om en udtalelse. Rigsadvokaten har oplyst følgende:”Jeg kan i den forbindelse oplyse, at anklagemyndigheden ipolitikredsene siden gennemførelsen af politireformen harværet opdelt i et antal afdelinger (politiadvokaturer), der hverbehandler forskellige typer af sager. Dette bidrager til, at an-klagerne i de pågældende advokaturer kan opnå en særlig vi-den om og erfaring med bestemte sagsområder, og giver sam-tidig mulighed for en specialisering hos en eller flere ankla-gere i en politikreds, f.eks. i sager om overtrædelse af dyre-værnsloven. Sager om overtrædelse af dyreværnsloven be-handles fortrinsvis i politikredsenes såkaldte særlovsadvo-katurer.Det bemærkes i den forbindelse, at anklagemyndigheden somled i behandlingen af straffesager om overtrædelse af dyre-værnsloven kan forelægge konkrete veterinærfaglige spørgs-mål og sager af principiel karakter for de veterinære myndig-heder, jf. § 1 i bekendtgørelse af nr. 120 af 28. februar 2005.De veterinære myndigheder anmodes navnlig om vejledendeudtalelser i sager om uforsvarlig behandling eller mishand-ling af dyr med henblik på anklagemyndighedens vurderingaf, hvilken straffebestemmelse i dyreværnsloven der i givetfald bør anvendes, og om der bør nedlægges påstand om ret-tighedsfrakendelse efter reglerne i dyreværnsloven.Jeg kan endvidere oplyse, at Rigsadvokaten har etableret etantal landsdækkende fagudvalg på forskellige fagområder,herunder et fagudvalg om særlovskriminalitet. Fagudvalgetbestår af politiadvokaterne fra særlovsadvokaturerne i politi-kredsene samt af medlemmer fra de regionale statsadvokaterog fra Rigsadvokaten. Fagudvalget giver bl.a. mulighed for atdrøfte mere generelle spørgsmål og udveksle erfaringer ombehandlingen af bestemte sagstyper, f.eks. sager om overtræ-delse af dyreværnsloven.Rigspolitiet udbyder endvidere efter behov kurser i sager omovertrædelse af dyreværnsloven, hvor både politiansatte ogjurister i anklagemyndigheden har mulighed for at deltage.Kurserne udvikles og udbydes i samarbejde med de veterinæ-re myndigheder og rigsadvokaturen.2
Jeg kan endelig oplyse, at der på anklagemyndighedens intra-net "AnklagerNet", hvor samtlige interne forskrifter for an-klagemyndigheden er samlet, bl.a. er opbygget en særlig vi-densbase bestående af konkrete afgørelser vedrørende ud-valgte områder omfattet af dyreværnsloven. Anklagere i helelandet har således på denne måde en let og hurtig adgang tilrelevant og opdateret viden på området.Afslutningsvis vil jeg gerne understrege, at politi og ankla-gemyndighed løbende har fokus på behandlingen af sager omovertrædelse af dyreværnsloven, og som det fremgår, er dertaget en række initiativer med henblik på at sikre en god ogkorrekt behandling af disse sager i anklagemyndigheden.”
3