Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
764649_0001.png
764649_0002.png
764649_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
27. november 2009Civil- og Politiafde-lingen2009-150-1453JEE42190
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 149 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. november 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).
Brian Mikkelsen/Johan Legarth
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 149 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Det fremgår flere steder i PET-kommissionens redegørelse,at PET i perioden frem til 1989 har videregivet oplysningerom registrerede borgere til "andre myndigheder". Ministerenbedes oplyse, hvilke andre myndigheder der her tales omsamt oplyse, om PET har videregivet oplysninger til privateog offentlige arbejdspladser og frarådet arbejdsgiveren at an-sætte den registrerede person?”

Svar:

Ansættelse i visse stillinger og hverv forudsætter, at den pågældende gi-ves adgang til klassificerede oplysninger mv. Det er ifølge Statsministe-riets cirkulære nr. 204 af 7. december 2001 en forudsætning for adgangtil klassificerede oplysninger mv., at den pågældende sikkerhedsgodken-des.Med henblik på at træffe afgørelse om sikkerhedsgodkendelse gennemfø-rer Politiets Efterretningstjeneste en sikkerhedsundersøgelse, således atden myndighed, hvor den pågældende skal ansættes, kan træffe afgørelseom sikkerhedsgodkendelse.Der gennemføres ikke sikkerhedsundersøgelser i forbindelse med ansæt-telse i private virksomheder, medmindre den pågældende skal udføre op-gaver for en offentlig myndighed, f.eks. politiet, og i den forbindelse vilfå adgang til klassificerede oplysninger. I disse tilfælde rekvireres sik-kerhedsundersøgelsen af den offentlige myndighed, som den pågældendeskal udføre arbejde for.Hvis der i forbindelse med en sikkerhedsundersøgelse fremkommer op-lysninger, som Politiets Efterretningstjeneste finder bør videregives tilden sikkerhedsgodkendende myndighed, skal videregivelsen godkendesaf Wamberg-udvalget. I tilfælde hvor efterretningstjenesten – i anledningaf en forespørgsel fra en offentlig myndighed – påtænker at videregiveoplysninger vedrørende enkeltpersoner, skal sagen således forinden fore-lægges for Wamberg-udvalget til godkendelse, jf. pkt. 4 i Wamberg-udvalgets kommissorium fra 1964.Tilsvarende forelæggelse sker, såfremt efterretningstjenesten påtænker atvideregive oplysninger vedrørende personer, der allerede er godkendt til
2
behandling af klassificerede oplysninger, til vedkommende offentligemyndighed.I de tilfælde, hvor den pågældende er ansat i et privat firma, der skal ud-føre opgaver for offentlige myndigheder, vil oplysningerne - efter Wam-berg-udvalgets godkendelse - blive videregivet til den offentlige myndig-hed, der træffer afgørelse om sikkerhedsgodkendelse.Politiets Efterretningstjeneste afgiver ikke ved videregivelsen af oplys-ninger i forbindelse med sager om sikkerhedsgodkendelse en vurderingaf, hvorvidt oplysningerne bør føre til, at den pågældende ikke sikker-hedsgodkendes.Det er ikke i dag muligt at redegøre nærmere for, hvilke myndighederPolitiets Efterretningstjeneste har videregivet oplysninger til i den perio-de, som beretningen fra PET-Kommissionen dækker.
3